Znatan porast cijena voća i povrća, i dalje uvozimo previše

08.08.2023.

07:00

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu na prošlu godinu. Iznenadilo je to i mnoge kupce na bjelovarskoj tržnici, gdje su cijene uglavnom prosječne uspoređuju li se one u kontinentalnoj i jadranskoj Hrvatskoj. Proizvođači ističu da su i troškovi uzgoja porasli. 

Mnogi će reći - šljive su dvostruko skuplje nego lani, i to ne samo za jelo, nego i za pekmez. Očito, mazat će se će tanje, a i drugi su proizvodi poskupjeli.

- Sto posto su veće. Najviše su poskupjeli kruh i mliječni proizvodi. Jako je skupo, umirovljenici si slabo mogu priuštiti, rekla je Ankica iz Bjelovara.

- Umjereno, nije previše, ali otišlo je gore, sve je poskupjelo. Najviše krumpir, luk i ostalo povrće, općenito sve je otišlo gore, dodao je Zvonko iz Gudovca.

Inflacija, rast troškova pa rat u Ukrajini - sve je to utjecalo na cijenu, reći će proizvođači, no prije svega priroda.

- Prošle godine smo brali 55 tona šljiva, ove godine će biti jedva 18, uz Božju pomoć da ne bude leda, objasnio je Nenad Horvat, predsjednik Udruge voćara i povrtlara "Dar Bilogore".

- Najveći problem su vremenski uvjeti. To su ekstremi, znači od nevremena kod nas, lokalno u Galovcu je led bio šest puta ove godine i to je zabilježeno prvi put. Normalno cijena raste, npr. vanjske paprike gotovo da i nema, dodao je Ivan Bobinac, povrtlar iz Galovca.

Unatoč vlastitom potencijalu, Hrvatska i dalje uvozi hranu


Tužna je istina da smo uz sve prirodne blagodati prisiljeni uvoziti velik dio voća i povrća.

- Cijenu ne diktiramo mi, cijenu diktiraju susjedne zemlje, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, koje opskrbljuju voćem većinski Europu, pa i Hrvatsku s obzirom na to da su naše količine neznatne. Naši kupci, kad bi ovisili o našoj proizvodnji, bili bi gladni, nažalost moram tako reći, upozorio je Horvat.

Cijene voća i povrća, ovisno o vrsti, na tržnicama od Osijeka do Dubrovnika porasle su 20, 30 posto pa i više, a slijedi priprema zimnice, koja će očito biti itekako skupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!