U ZL Zadar promet kao prije pandemije, Resnik na 80%

18.06.2022.

12:22

Autor: Kristina Tartaro/Dnevnik/IMS/HRT

Javljanje iz Zračne luke Zadar

Javljanje iz Zračne luke Zadar

Foto: HTV / HRT

U Zračnoj luci Zadar, otkako je otvorena ljetna sezona, promet je na pretpandemijskoj razini! Uvode se i nove zračne linije, a očekuju rekordni brojevi. 

Danas i sutra zračnom lukom proći će oko 20.000 putnika, što u odlascima, što u dolascima.

Luka je prošle godine imala jedan od najboljih oporavaka nakon COVID krize, a ove godine situacija je i bolja. Tu su četiri nova avioprijevoznika, krenuli su čarter letovi, 16 je novih odredišta i gotovo da nema europskog grada s kojim Zadar nije povezan.

Promet bi ove godine mogao premašiti rekordnu 2019., a zbog sve većeg broja putnika proširuje se i putnički terminal. Riječ je o višegodišnjem projektu, u prvoj fazi izgradit će se privremena građevina za prihvat i otpremu putnika dok se postojeća bude proširivala.

Većinu putnika dovozi Ryanair koji drži više od 60% linija, pa je uveo i svoj 3. bazni zrakoplov. 

- Nama je to iznimno važno s obzirom da Ryanair baze otvara samo u zračnim lukama u kojima ima dugogodišnju suradnju i povjerenje. Ove godine je 14 novih linija što se tiče Ryanaira, što bi značilo 10-15 linija dnevno iz Zračne luke Zadar prema svim EU destinacijama, rekao je Nikola Barać, glasnogovornik Zračne luke Zadar.

Za vikend na Resniku 40 tisuća putnika i 175 zrakoplova

Turistička sezona zahukatava se i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tijekom vikenda u splitskoj Zračnoj luci očekuje se 40 tisuća putnika i 175 zrakoplova iz 90 destinacija i 24 države svijeta, doznaje se na Resniku.

Mate Melvan iz splitske Zračne luke za Hinu je rekao, kako je to početak lipanjskih udarnih vikenda koji najavljuju odličan srpanj koji bi mogao biti na razini rekordne 2019. ili čak i jači.

Od početka godine do danas kroz tu je zračnu luku prošlo 660 tisuća putnika, a lani u istom razdoblju njih 116 tisuća, što je razlika od 550 tisuća putnika.

- U odnosu na 2019. do sada imamo 80 posto prometa, a očekujemo da ćemo godinu završiti u okviru 80 posto. Povezani smo s 24 države i 90 destinacija, odnosno sa cijelim svijetom, izjavio je Melvan.

Ništa manje gužve neće biti niti u splitskoj Trajektnoj luci gdje se u četiri dana produženog vikenda očekuje 50 tisuća putnika i 11 tisuća vozila.

Jelena Ivulić iz Jadrolinije izjavila je da je pritisak na luku već od srijede popodne, pa su tako jučer i danas imali dvije izvanredne linije prema otocima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!