Zrakoplovima ovaj vikend u Split slijeće oko 15 tisuća turista

20.06.2021.

12:27

Autor: Dnevnik u podne/HTV

Gužva u splitskoj zračnoj luci

Gužva u splitskoj zračnoj luci

Foto: Dnevnik u podne / HTV

Zrakoplovima bi ovaj vikend u Split trebalo doći oko 15 tisuća turista. Stižu letovima iz Frankfurta, Münchena, Kijeva, Amsterdama, Praga, Varšave, Beograda, Beča...

Pričali smo s gostima koji su doletjeli iz Luksemburga, kažu da su Hrvatsku odabrali jer imaju direktan let pa je jednostavno, a i vrijeme je predivno u odnosu na ono odakle dolaze, kažu. Sreli smo i goste iz Njemačke koji su u Hrvatskoj prvi put.

Anita Markovina Radnić javila se za Dnevnik u podne HTV-a iz Splita. Ovoga vikenda sletjet će, kaže, 100 zrakoplova - 80 velikih, komercijalnih i 20 privatnih. Split je trenutno povezan s 24 države, što je samo dvije manje nego prije pandemije, iako to nije ni približna učestalost letova niti broj putnika kao prije.

Do kraja srpnja Zračna luka Split surađivat će s 50 avioprijevoznika. Onih 3,3 milijuna putnika iz 2019. zasad je nedostižno, ali osjeti se živost i stvari se napokon pomiču nabolje, kaže Markovina Radnić.

- Naša su predviđanja da uz ovakvo epidemiološko stanje do konca jeseni možemo očekivati oko 800. 000 putnika, poručuje Mate Melvan iz Zračne luke Split.

Da se zahuktava turistička sezona u Hrvatskoj pokazuju i današnji podaci e-Visitora. U našoj zemlji trenutačno boravi oko 290 tisuća turista, od kojih 250 tisuća stranih. Najviše ih je u Istri, gotovo 100 tisuća, slijede Kvarner sa 62 tisuće i Splitsko-dalmatinska županija s 43 tisuće gostiju. Najviše je turista iz Njemačke, Slovenije i Austrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!