ZSE: Blagi rast Crobexa na početku tjedna

22.08.2022.

17:14

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi blago ojačali, oduprijevši se tako negativnim kretanjima na europskim burzama, dok je u fokusu investitora bila dionica Podravke, jedina s milijunskim prometom.

Crobex indeks porastao je u ponedjeljak 0,23 posto, na 2.013 bodova, a Crobex10 za 0,25 posto, na 1.204 boda.

Domaći burzovni indeksi tako su se vratili u pozitivni trend, nakon što su u petak blago oslabili. Porasli su unatoč oštrom današnjem padu europskih burzi, za više od jedan posto, jer investitori strahuju od neizbježne recesije u svjetskom gospodarstvu, uslijed ciklusa podizanja kamatih stopa i skupih energenata.

Među sektorskim indeksima, na ZSE su jedino porasli Crobexnutris, za 0,13 posto i Crobexturist, za 0,12 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 2,67 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 5 milijuna kuna te je bio oko 400 tisuća kuna veći nego u petak.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, kojom je ostvareno 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je stagnirala na 598 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 680 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala 1,83 posto, na 429 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Ta kompanija izvijestila je danas da je njezin brod Revelin pri izlasku iz luke Port Arthur pretrpio udar drugog broda uz značajnu materijalnu štetu, no bez ljudskog stradanja i bez posljedica po okoliš. U tijeku je utvrđivanje štete i okolnosti koje su dovele do sudara. Iz kompanije su izvijestili da će zbog tog događaja bit će neophodan sveobuhvatni pregled i popravci, što će uzrokovati značajan gubitak iskoristivog vremena broda.

Nešto veći promet, iznad 600 tisuća kuna, imala je i povlaštena dionica Adrisa, koja je poskupjela 0,98 posto, na 411 kuna.

Među likvidnijima, najviše je porasla cijena dionice Ingre, za 3,46 posto, na 13,45 kuna. Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 35 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 8 pala, a 13 stagnirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!