ZSE: Crobexi prošloga tjedna porasli zahvaljujući snažnom rastu BDP-a

28.08.2022.

08:09

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna glavni dionički indeksi porasli, pri čemu Crobex već treći tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u petak, nakon izvješća o snažnom rastu gospodarstva u drugom tromjesečju.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,32 posto, na 2.015 bodova, ojačavši treći tjedan zaredom. Crobex10 porastao je, pak 0,61 posto, na 1.209 bodova, čime je ostvario dobitak već šesti tjedan zaredonm.

Prošlotjedni dobitak ostvarili su zahvaljujući skoku u petak za gotovo jedan posto, nakon što je Državni zavod za statistiku objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Rast BDP-a u drugom tromjesečju veći je od očekivanja, a po stopi rasta na godišnjoj razini Hrvatska se nalazi na samom vrhu zemalja članica EU-a. Ispred je samo Slovenija.

Među sektorskim indeksima, jedino su prošloga tjedna porasli Crobexnutris, za 0,36 posto, i Crobexindustrija, za 0,05 posto. Najviše je, pak, pao Crobexkonstrukt, za 7,42 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,86 milijuna kuna, što je za 2,6 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvaren nešto više od 4 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,72 posto, na 414 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 3,4 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 8,24 posto, na 401 kunu, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Nešto veći promet imala je i dionica Podravke, 2,2 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 1,67 posto, na 588 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za gotovo 29 posto, na 52 kune. Iz te tekstilne kompanije u srijedu su izvijestili da im je račun deblokiran. Naime, kako je dan ranije priopćio Grad Varaždin, povukli su ovrhu nad Varteksom kako bi tvrtka izašla iz blokade, isplatila radnicima plaće te nastavila s poslovanjem.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 26 porasla, 22 pala, a 13 stagnirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!