ZSE: Crobexi snažno porasli, pratili smjer svjetskih burzi

20.03.2022.

07:16

Autor: I.Z./HRT/Hina

Crobexi snažno porasli, pratili smjer svjetskih burzi

Crobexi snažno porasli, pratili smjer svjetskih burzi

Foto: - / Shutterstock

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi znatno porasli, ostvarivši dobitke drugi tjedan zaredom, na krilima rasta europskih burzi, no uz manji promet nego u tjednu ranije.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 3,8 posto, na 2.050 bodova. Porastao je šest trgovinskih dana zaredom, te je ponovno iznad psihološki važne granice od 2.000 bodova, iznad koje je posljednji put bio 25. veljače.

Crobex10 skočio je, pak, 4,41 posto, na 1.237 bodova. Oba su indeksa ostvarila dobitke drugi tjedan zaredom. Pratila su tako snažan rast europskih burzi pot utjecajem optimizma investitora oko rusko-ukrajinskih pregovora.

Paneuropski Stoxx 600 indeks skočio je prošli tjedan 5,2 posto, ostarivši najbolju tjednu izvedbu još od početka studenoga 2020.

Među sektorskim indeksima na ZSE, prošli tjedan najviše je skočio indeks prehrambenog sektora, za 6,16 posto, dok je najviše pao indeks građevinskog sektora, za 4,13 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 48,7 milijuna kuna, što je gotovo 24 milijuna manje nego tjedan ranije. Uz to, ostvareno je i 2,28 milijuna kuna blok prometa dionicom Podravke, po cijeni od 570 kuna za dionicu.

Najveći promet u redovnom trgovanju, 6,5 milijuna kuna, imala je dionica AD Plastika, čija je cijena porasla gotovo 14 posto, na 106 kuna. Slijedila je dionica Podravke, s prometom iznad 5 milijuna kuna i skokom cijene za gotovo 13 posto, na 628 kuna.

Dionicom Zagrebačke banke ostvaren je, pak, prometom od 4,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,36 posto, na 69,4 kune. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, 4,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,12 posto, na 440 kuna.

Među likvidnijima, najviše je poskupjela dionica Spana, za 17,77 posto, na 222 kune, a s prometom od gotovo 3 milijuna kuna bila je među 10 najlikvidnijih.

Ta IT kompanija objavila je u utorak da je preuzela zagrebačku softversku tvrtku Ekobit za oko 37,4 milijuna kuna, pri čemu dio kupoprodajne cijene ovisi o poslovnim rezultatima Ekobita u 2022. godini te je podložan usklađenju.

S druge strane, od izdanja s većim prometom, najviše je pala cijena Tankerske Next Generation, za 4,76 posto, na 40 kuna.

Od važnijih poslovnih objava, Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrilo prospekt za uvrštenje 106,7 milijuna dionica tvrtke Mon Perin na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Turističku tvrtku Mon Perin iz istarskih Bala osnovao je 2005. godine poduzetnik Plinio Cuccurin s idejom razvoja socijalnog poduzetništva, koje se temelji na posebnoj strukturi vlasništva i načina ulaganja u lokalnu zajednicu.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovalo se s ukupno 66 dionica, pri čemu je cijena njih 41 porasla, 17 pala, a osam stagnirala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!