ZSE: Mirno trgovanje zbog sezone godišnjih odmora

03.08.2022.

09:09

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

U nedostatku vijesti iz poslovnog sektora, na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuju tek blage promjene Crobexa, uz slabi promet, budući je većina tržišnih sudionika na godišnjem odmoru.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex je u odnosu na ponedjeljak pao za 0,54 posto, na 1.953 boda, oslabivši treći trgovinski dan zaredom. Istodobno, Crobex 10 smanjen je za 0,41 posto, na 1.166 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je potonuo građevinski, za nešto više od 6 posto. Jedino je porastao transportni, i to za 1,63 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,3 milijuna kuna, što je 4,5 milijuna kuna više nego dan ranije.

- Uz blagi pad Crobexa, domaće tržište jučer je bilježilo nešto veću likvidnost, ponajviše zahvaljujući dionici Ericssona Nikole Tesle. U fokusu je bila i dionica Valamar Riviere nakon najave sjednica uprave i nadzornog odbora, na kojima će se utvrđivati prijedlog dividende. I danas očekujem mirno trgovanje i stagnaciju indeksa, jer nema važnijih vijesti, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet bio je ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle, u visini od 1,49 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,69 posto, na 1.450 kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je 973 tisuće kuna prometa, uz rast cijene za 0,31 posto, na 32,20 kuna. Iz Valamar Riviere jučer su najavili da će se 8. kolovoza održati sjednice uprave i nadzornog odbora na kojima će se utvrđivati prijedlog odluke o isplati dividende.

Po prometu slijedi dionica Arena Hospitality Groupa s gotovo 795 tisuća kuna i padom cijene za 2,44 posto, na 240 kuna.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dioncie Atlantske plovidbe, za 4,74 posto, na 422 kune, dok je najviše porasla cijena dionice Tankerske Next Generation, za 5,42 posto, na 50,6 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 37 dionica pri čemu je za njih devet cijena porasla, 20 pala, a za osam ostala ista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!