ZSE: Očekuje se mirno trgovanje na kraju radnog tjedna

04.08.2022.

09:07

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, zadnji dan trgovanja u skraćenom radnom tjednu, očekuje se nastavak skromnih volumena trgovanja i tek blagi pomaci Crobexa, jer je vrhunac sezone godišnjih odmora i tek su malobrojni investitori aktivni.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju i danas stagaciju Crobexa.

Crobex je u odnosu na utorak porastao za 0,43 posto, na 1.961 bod, a Crobex10 za 0,36 posto, na 1.170 bodova. Indeksi tako od početka tjedna imaju mješovitu izvedbu - Crobex je zasad u plusu 0,4 posto, dok je Crobex10 u minusu 0,1 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexturist, za 0,35 posto, a najviše je pala Crobexindustrija, za 0,55 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,4 milijuna kuna, što je 4,9 milijuna kuna manje nego u utorak.

- Dionički indeksi na domaćoj burzi jučerašnji dan su okončali s blagim rastom, prekinuvši tako trodnevni negativan niz, no trgovanje je i dalje na vrlo skromnim razinama. Za danas predviđamo nastavak stagnacije domaćih indeksa, dok po pitanju prometa ne očekujemo veća odstupanja, u odnosu na protekle dane, ističe Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog trgovanja u OTP banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantske plovidbe, 452 tisuće kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 422 kune.

Dionicom AD Plastika trgovalo se za 434 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 2,53 posto, na 84,80 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, 308,5 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,62 posto, na 32,40 kuna.

Najviše je porasla cijena dionice Dalekovoda, za 5,88 posto, na 18 kuna, dok je najviše pala cijena dionice Đuro Šaković gruppe, za 19 posto, na 81 kunu.

Ovo je zadnji radni dan u ovom tjednu na ZSE, budući da burza sutra ne radi zbog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. 

Pozitivan sentiment s inzemnih burzi 

Na europskim tržištima, indeksi su jučer, nakon minusa u prvom dijelu dana, do kraja smjer preokrenuli u plus. Londonski Ftse indeks porastao je 0,49 posto, na 7.445 boda, frankfurtski DAX za 1,03 posto, na 13.587 bodova, a pariški CAC za 0,97 posto, na 6.472 boda.

- Ulagači su i dalje zabrinuti oko usporavanja gospodarstva i reakcija centralnih banaka oko zaoštravanja monetarne politike. Od makroekonomskih podataka, ističe se objava rasta proizvođačkih cijena u eurozoni, koje su na godišnjoj razini uvećane više od 35 posto, ponajviše zbog velikog rasta cijena sirovina i energije. S druge strane, pozitivan sentiment održavaju poslovni rezultati velikog broja kompanija, navodi Kalajžić.

Na Wall Streetu su indeksi jučer solidno porasli, pri čemu je Nasdaq indeks, ojačavši 2,59 posto, na 12.668 bodova, dosegnuo najvišu razinu u zadnja tri mjeseca. Dow Jones je porastao 1,29 posto, na 32.812 bodova, a S&P 500 indeks za 1,56 posto, dosegnuvši 4.155 bodova.

- Ulagače je ohrabrio podatak o povećanju industrijskih narudžbi za srpanj, što uz dobre brojke s tržišta rada ukazuje da će SAD izbjeći scenarij recesije, o čemu se špekulira u posljednje vrijeme. Dodatnu stabilizaciju na burzu donio je i odlazak američke dužnosnice Nancy Pelosti s Tajvana, što bi dijelom moglo 'ohladiti' napetosti između SAD-a i Kine, zaključuje Kalajžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!