ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje dok se čekaju rezultati kompanija

25.04.2022.

09:54

Autor: I.B./Hina

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, dok ulagači čekaju objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za prvo tromjesečje.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna za 0,68 posto, na 2.134 bod, a Crobex10 za 0,89 posto, na 1.285 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je skočio transportni, za 4,06 posto, dok je najviše pao industrijski, za 3,27 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 32 milijuna kuna, što je za 3,5 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Crobexi su prošloga tjedna porasli, dok je likvidnost bila nešto manja nego tjedan dana prije. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je oko 8 milijuna kuna. Među sektorskim indeksima, najviše je porastao transportni, za 4,1 posto, dok je najviše pao industrijski, za 3,3 posto, kaže Marko Plastić, analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 9 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 6,29 posto, na 35,5 kuna, što je njezina najviša razina od veljače 2020. godine.

Slijedila je dionica HT-a s prometom od 5,3 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,79 posto, na 192,5 kuna, a tijekom tjedna dosegnula je i 193,5 kuna - najvišu razinu od srpnja 2021. godine.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je, pak, 2,26 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 8,33 posto, na 520 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 2,24 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 3,39 posto, na 1.855 kuna.

Među likvidnijima, najviše su porasle cijene dionica Jadroplova, za 10,9 posto, na 61 kunu, te Dalekovoda, za 10,3 posto, na 42,8 kuna.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Vira, za gotovo 11 posto, na 30,8 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 60 dionica, pri čemu je cijena njih 33 porasla, 14 pala, a 13 stagnirala.

Prošloga je tjedna nekoliko kompanija objavilo prijedloge za dividendu, a ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti poslovni rezultati domaćih kompanija, kaže Marko Plastić.

Svjetske burze pale

A na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,8, a Nasdaq indeks 3,8 posto.

Pad indeksa ponajviše je posljedica gubitaka u četvrtak i petak zbog očekivanja da će američka središnja banka u svibnju povećati ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova. U fokusu su bili i poslovni rezultati američkih kompanija, pri čemu je, među ostalima, Tesla nadmašila očekivanja analitičara, dok je Netflix razočarao, pa je cijena njegove dionice pala više od 30 posto, kaže Marko Plastić.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,25 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15, a pariški CAC 0,1 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica u petak.

Očekuje se zaoštravanje monetarne politike Europske središnje banke jer je inflacija u eurozoni dosegnula rekordnih 7,4 posto, objašnjava Marko Plastić.

I ovoga će tjedna u fokusu ulagača, kaže, biti kvartalni rezultati kompanija, a izvješća će, među ostalim, objaviti tehnološki divovi, kao što su Alphabet, Microsoft, Apple, Facebook...

Pratit će se i gospodarski podaci, primjerice o BDP-u u SAD-u i eurozoni, kao i vijesti o monetarnoj politici najvećih središnjih banaka u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!