ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku novog radnog tjedna

09:21 / 31.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na europskim burzama koje su jučer, kada se u Hrvatskoj zbog praznika nije radilo, porasle. Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,24 posto, na 2.086 bodova, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.244 boda.

Oba indeksa tako su prekinula 4-tjedni negativni niz tijekom kojeg su se spustili na najniže razine od kraja ožujka ove godine.

Među sektorskim indeksima, najviše su prošloga tjedna porasli Crobexkonstrukt, za 1,81 posto, te Crobexnutris, za 1,56 posto, dok je najviše pao Crobexturist, za 0,35 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 27,7 milijuna kuna, otprilike 800 tisuća manje nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i nešto više od 7 milijuna kuna blok prometa u transakcijama dionicama Podravke, Imperial Riviere i povlaštenom dionicom Adrisa.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 4,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,76 posto, na 33,5 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s 4 milijuna kuna prometa. Cijena joj se stagnirala na 178 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantic grupe, kojom je protrgovano za 2,57 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,23 posto, na 1.650 kuna.

Gotovo 2,5 milijuna kuna ostvareno je, pak, dionicom Spana, uz rast cijene za 1,26 posto, na 242 kune.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Tankerske Next Generation, čija je cijena porasla 4,74 posto, na 53 kune.

Znatnije su poskupile i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 3,66 posto, na 17 kuna, te Čakovečkih mlinova, za 2,67 posto, na 77 kuna.

S druge strane, među likvidnijima je najviše pala cijena dionice Dalekovoda, za 6,78 posto, na 16,5 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 24 porasla, 22 pala, a 15 stagnirala.

Kao i na svjetskim burzama, i na ZSE se već tjednima trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog visoke inflacije, povećanja kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

No, nakon višetjednog pada, svjetske su burze protekloga tjedna snažno porasle, a porasle su i u ponedjeljak, kada se na Zagrebačkoj burzi zbog praznika nije radilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!