ZSE: Uz mršav promet, Crobexi prate pad svjetskih burzi

28.11.2022.

Zadnja izmjena 10:42

Autor: T.V./Hina/HRT

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, na što ukazuje mršav promet, pri čemu su Crobexi blago pali, pa tako prate smjer svjetskih burzovnih indeksa.

Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 0,17 posto, na 1.911 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,11 posto, na 1.130 bodova.

Time su indeksi izgubili dio prošlotjednih dobitaka, kada su ojačali oko 0,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati samo oko 130 tisuća kuna.

Najveći promet, 40 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Spana, pri čemu joj je cijena skliznula 1,6 posto, na 241 kunu.

Crobexi jutros prate pad svjetskih burzovnih indeksa koji su pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi prosvjedi u Kini protiv restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19 mogli usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, a kako nema važnijih vijesti iz domaćih kompanija, ulagači će pratiti vijesti s inozemnih tržišta. Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1.914 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 1.131 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexturist, za 1,33 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 20,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,8 milijuna više nego u tjednu ranije, koji je bio skraćeni zbog neradnog petka.

Već više od mjesec dana Crobexi se na tjednoj razini izmjenjuju u pozitivnom i negativnom području, pa jedan tjedan padnu da bi drugi tjedan porasli. Prošloga su tjedna Crobexi porasli, ali uz dosta skromnu likvidnost. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je samo 4,2 milijuna kuna, što je najniža likvidnost u više od mjesec dana, kaže Davor Špoljar, voditelj investicijske analize u Erste banci.

Najveći promet imala je prošloga tjedna dionica Podravke, 4,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,9 posto, na 648 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, s prometom od 2,8 milijuna kuna i padom cijene za 0,3 posto, na 174 kune.

Znatniji promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je još dionicom Atlantic grupe, čija je cijena ojačala 0,6 posto, na 324 kune.

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice Vira, poskupjevši 8,2 posto, na 66 kuna, te Plave Lagune, za 7,36 posto, na 1.750 kuna.

Najveći pad cijene, pak, zabilježila je dionica Đuro Đakovć grupe, za 21 posto, na 146 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 30 pala, a sedam stagnirala.

Danas očekujemo opreznije trgovanje, što je karakteristika ponedjeljka, a kako nema značajnijih korporativnih vijesti, koje bi pokrenule tržište, pratit će se zbivanja na stranim burzama, kaže Davor Špoljar.

Crobexi pratili rast svjetskih burzi

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,8 posto, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, a Nasdaq indeks 0,7 posto.

- Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje objavi sažetka zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi se uskoro mogao usporiti dinamiku podizanja kamatnih stopa. To je potaknulo određeni optimizam kod ulagača, objašnjava Davor Špoljar.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, šesti tjedan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85, a pariški CAC 1 posto.

- Prošloga su tjedna europski burzovni indeksi pratili američke. Jutros se, pak, na europskim burzama očekuje otvaranje dioničkih indeksa u 'crvenom' jer su azijska tržišta jutros pala zbog nemira u Kini tijekom vikenda, kao posljedica otpora strogim restriktivnim mjerama protiv covida-19. To je potaknulo zabrinutosti ulagača u vezi rasta kineskog gospodarstva, objašnjava Davor Špoljar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!