ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg oštrog pada

27.09.2022.

09:42

Autor: M.M./Hina/HRT

Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg oštrog pada

Očekuje se stagnacija Crobexa nakon jučerašnjeg oštrog pada

Foto: Ilustracija / Shuttrstock

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg oštrog pada, uz oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, zbog povećanih političkih, geopolitičkih i ekonomskih rizika.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je potonuo 1,07 posto, na 1.948 bodova, oslabivši sedmi trgovinski dan zaredom.

Crobex10 pao je, pak, 1,37 posto, na 1.154 boda, zabilježivši pad drugi trgovinski dan zaredom. Oba indeksa sada se nalaze na najnižoj razini od 19. srpnja.

Svi sektorski indeksi su jučer pali, izuzev Crobexkonstrukta, koji je bio bez promjena u odnosu na petak. Najviše je pritom potonuo Crobextransport, za 1,73 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 14,3 milijuna kuna, što je otprilike 3,8 milijuna više nego u petak.

Uz to, ostvareno je 6,7 milijuna kuna blok prometa, u transakciji s dvije dionice, i to Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 3,85 milijuna kuna po cijeni od 246 kuna za dionicu te HT-a, 2,84 milijuna kuna, po cijeni od 187 kuna za dionicu.

Na početku trgovinskog tjedna na Zagrebačkoj burzi Crobexi su pali više od 1 posto. Jučerašnje trgovanje obilježile su i blok transakcije dionicama Arena Hospitality grupe i Hrvatskog Telekoma, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

U redovnom trgovanju najveći promet, 7,35 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Tankerske Next Generation, pri čemu joj je cijena porasla 0,27 posto, na 75,2 kune.

Milijunski promet imala je još i dionica HT-a, 2,46 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 0,53 posto, na 186 kuna.

S 956 tisuća kuna prometa slijedila je dionica Valamar Riviere, a cijena joj je pala 4,5 posto, na 29,7 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica. Tom dionicom od jučer se trguje bez prava na isplatu dividende od 1,2 kune po dionici.

S druge strane, znatnije je poskupjela dionica Vira, za 4,08 posto, na 51 kunu.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena njih devet porasla, 15 pala, a devet stagnirala.

U tjednu pred nama očekujemo nastavak opreznog trgovanja uslijed izraženog geopolitičkog - intenzivne akcije Rusije - i političkog - rezultati parlamentarnih izbora u Italiji - rizika na globalnim financijskim tržištima, zaključuje Silvija Kranjec.

Posljednjih se tjedana na svjetskim burzama ulagači klone rizičnijih investicija jer središnje banke u svijetu povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, što će usporiti rast gospodarstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!