Županija podupire proizvođače zagorskih mlinaca

07:00 / 23.07.2021.

Autor: Marijan Sviben/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mlinci

Mlinci

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Zagorski specijalitet, zagorski mlinci, 2017. dobili su nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, a dvije godine poslije i europsku oznaku zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Proizvođače koji zagorske mlince proizvode u skladu s propisanim specifikacijama, Krapinsko-zagorska županija od prošle godine podupire nepovratnim potporama. Danas su potpisani ugovori za ovogodišnje potpore.


Najfinija su jela često najjednostavnija. Tijesto zagorskih mlinaca pravi se samo od brašna soli i vode.

- Tijesto vadimo van, pravimo bule, koje moraju odmarati pola sata, nakon toga ručno razvlačimo tijesto, režemo na mlince, koje nakon toga stavljamo na peć, gdje se peku, opisuje postupak Andreja Bingula, radnica u tvrtki "Zebrano" Brestovec Orehovički.

Za zagorske je mlince važno da su ručno izrađeni i prema tradicionalnoj, a sada propisanoj i kontroliranoj recepturi. No, mora se slušati i glas kupaca, posebno starijih kuharica.

- Imam jednu susjedu koja ima osamdeset i nešto godina i veli ona meni: „Samo Dragec tako nastavi, to su pravi mlinci”, kaže Dragutin Gulija, direktor tvrtke "Zebrano" d.o.o., Brestovec Orehovički.

Osim tvrtke iz Brestovca Orehovičkog, prave zagorske mlince do sada su proizvodila još tri proizvođača. Danas su potpisali ugovore o potporama za proizvodnju s Krapinsko-zagorskom županijom.

- Prijavili smo projekt kupovine gospodarskog vozila za potrebe distribucije i dostave zagorskih mlinaca., kaže Danijela Škudar, direktor tvrtke "Centar Škudar", d.o.o.

- Ove godine ćemo potporu iskoristiti za izgradnju montažnog skladišta za skladištenje zagorskih mlinaca, dodaje Tomislav Gorički, direktor tvrtke "Kogutex tjestenine" d.o.o.

- Planiramo otvoriti jedan prostor unutar restorana za prezentaciju izrade zagorskih mlinaca, kaže Dora Greblički Kos, vlasnica obrta za ugostiteljstvo i turizam "Zelenjak – Ventek".

Za četiri proizvođača ove je godine županija izdvojila 263 tisuće kuna potpora. Najavljeno je da će se potpore nastaviti još najmanje četiri godine.

- Tako da svaki proizvođač, koji je certificiran, može planirati da će sljedeće četiri godine u kontinuitetu ići ovaj naš natječaj i da će županija u kontinuitetu osiguravati bespovratna sredstva, kazao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Sljedećih će godina konkurencija na natječaju biti veća jer se za proizvodnju mlinaca odlučuju i nove tvrtke. Trenutačno je u Krapinsko-zagorskoj županiji sedam certificiranih proizvođača. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!