08:34 / 29.08.2018.

Autor: I.H./S.M./HRT

Županijski GSV uz radnike "3. maja" - za isplatu plaća i nastavak proizvodnje

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednici će tražiti izdvajanje 3. maja iz grupe Uljanik, povrat pozajmice te uvođenje prisilne uprave.
Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) Primorsko-goranske županije jednoglasno je poduprlo zahtjeve štrajkaškog odbora Brodogradilišta "3. maj" od kojih je prvi isplata plaća za srpanj.

P
onovljeni su zahtjevi da se vrate sve pozajmice koje je "3. maj" dao Uljaniku, uz normalizaciju proizvodnog procesa i financijskog poslovanja, te da se "3. maj" izdvoji iz Uljanik grupe. Sa sjednice je upućen i zahtjev za održavanje sjednice Nadzornog odbora "3. maja" radi smjene uprave te zahtjev za sazivanje sjednice nacionalnog GSV-a o aktualnoj problematici i restrukturiranju Uljanika.

O
snovan je krizni stožer za "3. maj" u kojem su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik županijskoga GSV-a Damir Bačinović i predsjednik štrajkaškog odbora "3. maja" Veljko Todorović.

- Štrajk u 3. maju do isplata plaća
- Štrajk u brodogradilištima: Do kraja tjedna dvije plaće
- Radnici Uljanika - ostavka nije dovoljna, prosvjed se nastavlja

Zaključci, u kojima se ističe da je brodogradnja od strateškoj interesa za razvoj gospodarstva Rijeke, županije i Hrvatske, upućeni su Vladi, nacionalnom GSV-u, Županijskoj skupštini, Gradskom vijeću  i drugima.

Kako je nakon sjednice izjavio predsjednik GSV-a Damir Bačinović, krizni stožer će se svaki dan sastajati i koordinirati aktivnosti svih koji rade na rješavanju problema "3. maja" te poduprijeti radnike u svim njihovim legitimnim akcijama i zahtjevima.

U stanci sjednice rekao je da su svi sudionici poduprli radnike i štrajkaški odbor te kako očekuju da se zaključci odmah provedu.

U vezi s prosvjedima radnika Uljanika u Puli istaknuo je da se stanje u riječkom brodogradilištu još pokušava riješiti mirnim putem, ali radnici će, dodao je, ako plaća i dalje ne bude, morati poduzeti akcije. Imamo pravo svim sredstvima braniti '3. maj', istaknuo je.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u "3. maju" i član štrajkaškog odbora Juraj Šoljić istaknuo je da "3. maju" može pomoći Vlada, koja može dovesti kriznu upravu. Smatra da nije potrebno sazivati izvanrednu skupštinu dioničara, nego da je potrebna pomoć Vlade da se imenuje njezin predstavnik koji će štititi interese "3. maja" i radnika.

Šoljić je rekao da je kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru "3. maja" u ponedjeljak zatražio smjenu Uprave, ali se o tome nitko od ostalih članova već tri dana nije oglasio. Prije gotovo godinu dana Šoljić je među prvima upozorio na stanje u "3. maju" te je dao ostavku na članstvo u Nadzornom odboru, a poslije se vratio. Neću opet podnijeti ostavku, izdržat ću do kraja, '3. maj' može funkcionirati, istaknuo je.

Predsjednik štrajkaškog odbora Veljko Todorović pozvao je Vladu da ubrza procese kako bi se plaće što prije isplatile, a proizvodnja nastavila. Pritom je istaknuo da u "3. maju" nastoje održati mir.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ponovio je da potpora gradske i županijske uprave nije upitna, da podupiru zaključke GSV-a, ali, istaknuo je, problem nadilazi gradsku i županijsku razinu.

Na pitanje o odlasku u Bruxelles, u koji su navodno otputovali neki istarski čelnici, rekao da se u ondje rješava pitanje restrukturiranja Uljanika. Restrukturiranje "3. maja" je završeno, a veliki dio novca za restrukturiranje je kroz pozajmice završio u Uljaniku, istaknuo je i dodao da je zato logično da se ustraje na jačem angažmanu Vlade i povratu pozajmica.

Župan Zlatko Komadina ocijenio je da je "3. maj" doveden u sadašnje stanje zbog neodgovorne Uprave Uljanika. Pozvao je Vladu da se aktivno uključi u rad kriznog stožera, čiji će osnutak, kako je rekao, danas predložiti. Rekao je kako to predlaže kako bi se ubrzala rješenja te da se očekuju i aktivnosti komercijalnih banaka koje su poslovale s "3. majem" i čiji su radnici komitenti tih banaka. Optimist sam, drugačiji scenarij ne vidim, zaključio je Komadina.

Ako u petak ne bude plaća, iz štrajkaškog odbora najavljuju daljnje akcije. Riječka gradska i županijska uprava ponudila je pomoć u financiranju udžbenika za djecu radnika "3. maja", a građani doniraju hranu, školski pribor i dr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!