Zvijezdi plus i Lushu Zlatne kune u kategoriji velikih tvrtki

03.11.2022.

16:11

Autor: Hina/I.B.

Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama unatoč pandemiji

Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama unatoč pandemiji

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Zvijezda plus dobitnik je plakete Zlatna kuna za Grad Zagreb u kategoriji velikog trgovačkog društva, a u toj kategoriji za Zagrebačku županiju nagrada je pripala Lush Manufakturi iz Strmeca, objavljeno je u četvrtak na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Komore Zagreb.

Zvijezda plus, članica Fortenova grupe, na tržištu je prisutna već 105 godina, ima 413 zaposlenih i najveći je proizvođač jestivih ulja u Hrvatskoj, a Lush Manufaktura, dio globalne tvrtke Lush Fresh Handmade Cosmetics, ručno izrađuje svježu i prirodnu kozmetiku te zapošljava 320 radnika.

U ime nagrađenih obratio se predsjednik Uprave Zvijezde plus Tomislav Alagušić, istaknuvši da u ovim turbulentnim vremenima, gdje izazove između ostalog predstavljaju nabava sirovina i energenti, jedinu konstantu predstavljaju zaposlenici, stoga je ova nagrada priznanje za njihov trud i zalaganje.

Nagrade su dodijeljene i u kategorijama srednjih i malih poduzeća, pa je tako za najuspješnije srednje trgovačko društvo u Gradu Zagrebu za prošlu godinu nagrađen Mons Multifidus, tvrtka s 96 radnika, koja iza sebe ima velik broj uspješno odrađenih projekata u području montaže energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja, istaknuto je na svečanosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

U kategoriji srednjih poduzeća najboljim u Zagrebačkoj županiji proglašen je Feromihin iz Novoselca, specijalizirana tvrtka za složene poslove savjetovanja, nabave, ugradnje, održavanja i servisiranja transportnih sustava za naftovode, plinovode i cjevovode.

Nadalje, plaketa Zlatna kuna za najuspješnije malo trgovačko društvo u Zagrebačkoj županiji u 2021. pripalo je tvrtki Innova Service iz Samobora koja zapošljava 42 radnika, a djelatnost joj obuhvaća montažu i održavanje različitih vrsta autopraonica, izvođenje radova vezanih uz instalaciju i montiranje skladišnih jedinica, a ima i odjel mezanin konstrukcija, koji se bavi uslugama višeetažne izgradnje međukatova.

Naposljetku, Zlatnom kunom u kategoriji malog trgovačkog društva za Grad Zagreb nagrađena je tvrtka Procesteh, koja se bavi izradom strojeva za procesnu industriju, primjerice za proizvodnju džemova, zatim kuhača za bombone, miksera za kreme, komora za pasterizaciju proizvoda u bocama te cijevnihe pastera za pasterizaciju sokova.

Vrijednost izvoza tvrtki gotovo 50 posto cjelokupnog hrvatskog izvoza

Pri dodjeli nagrada, istaknuo je predsjednik HGK Komore Zagreb Vitomir Klasić, osim uobičajenih parametara o uspješnosti poslovanja, vodilo se računa i o otvaranju novih radnih mjesta, udjelu izvoza u ukupnom prihodu, ulaganjima u istraživanje i razvoj, poslovnom imidžu, a po prvi puta su vrednovani i rezultati anketnog upitnika o održivom poslovanju.

Prema podacima Financijske agencije (Fina) za 2021. godinu, izvijestio je Klasić, u Gradu Zagrebu, koji ima status i županije, poslovalo je 48 tisuća trgovačkih društava koja su zapošljavala 370 tisuća radnika. Grad Zagreb vodeći je u Hrvatskoj po svim parametrima poslovanja, pri čemu su zagrebački poduzetnici ostvarili gotovo 50 posto od ukupnih prihoda i 53 posto ukupne dobiti od svih gospodarskih subjekata na razini RH, rekao je.

Što se tiče Zagrebačke županije, Finini podaci pokazuju da je lani u njoj poslovalo 9.800 poduzetnika, koji su zapošljavali 66.640 radnika. Kako je istaknuo Klasić, Zagrebačka županija povezana je s Gradom Zagrebom u jedinstvenu gospodarsku cjelinu, te slijedi Grad Zagreb i po rezultatima poslovanja, pa su tako lani njezini poduzetnici zauzeli visoko drugo mjesto među županijama po ukupnim prihodima i ostvarenoj neto dobiti.

Iako se glavnina poslovanja tvrtki na području koje pokriva Komora Zagreb i dalje odvija u trgovini na veliko i malo, vrijednost izvoza tvrtki sa sjedištem u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji doseže gotovo 50 posto cjelokupnog hrvatskog izvoza, rekao je Klasić.

Svečanosti je između ostalih nazočila i veleposlanica Litve Jurate Raguckiene, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta te zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, koji je istaknuo da je županija ove godine u gospodarstvo usmjerila 9,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!