"100 žena na vrh Mosora"

07.03.2021.

22:24

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

"100 žena na vrh Mosora"

"100 žena na vrh Mosora"

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Umjesto jednog, penjačice na tradicionalnom usponu "100 žena na vrh Mosora" u povodu Međunarodnog dana žena, ove su godine osvojile četiri mosorska vrha. Najviši, Veliki Kabal na 1339 metara, te Debelo brdo, Vickov stup i Ljubljan - svi na više od 1000 metara nadmorske visine. Dan kao stvoren za penjanje. Žene su osvojile Mosor iz četiri različita smjera.

Galerija
"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT
"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT"100 žena na vrh Mosora", Foto: Dnevnik/IMS/HRT

 - Najveća je radost što si ovo možemo priuštiti, iako me boljelo koljeno i imam steznik na nozi. Idem, pa što bude, kaže Ljubica, a Ivanica dodaje da bi se trebalo penjati što češće. 

Ivana Edonić, predsjednica HPD-a Mosor, kaže da ova tradicija traje od 1974. godine, te da je ovo 29. uspon. 

- Imali smo neki prekid, ali od 2014. svake godine, dodaje.

Poštujući mjere, čuvajući tradiciju, u manjim skupinama penjalo se na četiri mosorska vrha. Svi na više od 1000 metara nadmorske visine. Jedan od njih je Veliki Kabal na 1356 m. 

Organizator, planinarsko društvo Mosor, pazio je na sve detalje vezane za sigurnost, pa su uspon pratili i pripadnici splitskog HGSS-a.

Podrška stiže i od malobrojnih muških navijača, a među njima je i Toni koji je došao s nekoliko prijatelja.

- Znamo da se računamo, ali smo došli, kaže.

Petar objašnjava da je ovdje kako bi odao počast svome pretku koji je svoju ženu odveo na vrh Kabala kako bi je prvi put poljubio.

Nema toga što žene ne mogu i na ovaj, drugačiji način, cilj je ostvaren - 100 žena dotaknulo je mosorske vrhove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!