14:09 / 31.08.2018.

Autor: A.A.

101 pomoćnik u nastavi više, udruge još uvijek nezadovoljne

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ususret novoj školskoj godini i školskim zvonima koja će se začuti 3. rujna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim je stranicama objavilo kako će u sljedećoj školskoj godini u hrvatskim školama biti 101 pomoćnik u nastavi više.
Ususret novoj školskoj godini i školskim zvonima koja će se začuti 3. rujna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim je stranicama objavilo kako će u sljedećoj školskoj godini u hrvatskim školama biti 101 pomoćnik u nastavi više.

- U 50% škola stigli eksperimentalni udžbenici

Novac za prijeko potrebne pomoćnike u nastavi djeci koja ih trebaju osiguran je iz dva izvora. Prvi je Europski socijalni fond, a drugi je natječaj kojega raspisuje Ministarstvo kako bi, preko udruga, osiguralo novac i pomoćnike djeci u ustanovama koja ne ispunjavaju kriterije za financiranje iz ESF-a.

Pa ipak, usprkos 101 pomoćniku u nastavi više nego lani, još uvijek postoje djeca koje ga neće dobiti premda im je potreban. Nekoliko je razloga za to, a jedan je, upozorava Siniša Bosanac, član radnog tima građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom, u nesrazmjeru kriterija i stvarne potrebe djeteta. Drugi je, dodaje Nadica Bjelčić, predsjednica udruge Oko, jer su udruge preko kojih  ide financiranje dijela pomoćnika ograničene brojem  pomoćnika koje mogu prijaviti i maksimalnom satnicom koja iznosi dvadeset sati na tjedan za osnovnu školu i trideset za srednju.

Novac za potrebno financiranje pomoćnika u nastavi koji su plaćeni preko udruga, Ministarstvo je, kažu nam, osiguralo i na računima udruga bit će najkasnije do početka listopada.

Primjedbi je još. Jedna od ozbiljnijih, kaže nam Bjelčić, jest da se radi diskriminacija između djece koja nastavu pohađaju u redovnom sustavu školovanja i onih koji nastavu pohađaju u Centrima za odgoj i obrazovanje u kojima isključivo ovise o novčanim sredstvima udruga. Na ovo su udruge, radna skupina pa i pravobraniteljica za prava osoba s invaliditetom  tijekom javne rasprave upozoravale mjerodavno Ministarstvo. Ministarstvo ovakve optužbe  odbacuje. Odgovorili su nam  priopćenjem:

"Niti jedna odredba Nacrta Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima ne diskriminira učenike s teškoćama u razvoju s obzirom na oblik školovanja. Odredbe navedenoga Nacrta Pravilnika omogućavaju osiguravanje odgovarajuće i opravdane potpore pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju bez obzira školuju li se u redovitim školama ili centrima za odgoj i obrazovanje. U članku 1. stavku 1. Nacrta pravilnika je navedeno: „Ovim Pravilnikom utvrđuju se načini uključivanja te način i sadržaj osposobljavanja i obavljanja poslova pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u školama i drugim javnim ustanovama koje provode djelatnost odgoja i obrazovanja (u daljnjem tekstu: škola) te uvjeti koje moraju ispunjavati, kao i postupak radi ostvarivanja prava učenika s teškoćama u razvoju (u daljnjem tekstu: učenik) na potporu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika".

Takvoj djeci i njihovim roditeljima mogu pomoći jedino škole same ili lokalne uprave, ali  to ovisi o dobroj volji i novcu kojim škole odnosno lokalne uprave raspolažu. Stoga, govori nam Bosanac, željno se iščekuje novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima o kojemu se u Hrvatskoj razgovara od 2015.-te godine. Prošao je nekoliko javnih rasprava, regulirao bi i područje financiranja, ali i obveznu edukaciju pomoćnika, kao i međuodnos nastavnika i pomoćnika što je, zasad, kaže Bosanac, sivo područje

Javna rasprava o ovom Pravilniku završila je u svibnju, pravilnik još nije donesen.  Iz Ministarstva poručuju da će ubrzo biti donesen i objavljen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Odlučno i u cilju osiguravanja potrebne potpore svakom učeniku u cijeloj zemlji Ministarstvo je nakon druge javne rasprave provelo još niz stručnih savjetovanja.

Rok donošenja Pravilnika nije poznat. Udruge tvrde, čeka ga se već tri godine, ali se nadaju da će se zaista dogoditi da ga se i donese. U međuvremenu,  kada  03. rujna zazvone školska zvona premda će veći dio djece imati pomoćnika u nastavi, jedan dio onih kojima su pomoćnici potrebni u školskim će klupama sjediti sami bez prijeko potrebne pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!