13:00 / 23.04.2022.

Autor: Hina/HRT

10,2 milijuna kuna za gradnju nove crkve u Kravarskom

Crkva u Kravarskom prije rušenja

Crkva u Kravarskom prije rušenja

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Zagrebačka županija osigurala je 10,2 milijuna kuna za gradnju nove crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, nakon što je stara srušena u razornom petrinjskom potresu, a ugovor o dodjeli sredstava u subotu je župniku Siniši Blatariću uručio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Novu crkvu Kravarsko bi trebalo dobiti do siječnja iduće godine, a troškovi gradnje procjenjuju se na 10,7 milijuna kuna.


Županija je 10,2 milijuna kuna osigurala putem javnog poziva, a preostalih 500.000 kuna osiguralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije.


Uručenju ugovora nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je, istaknuvši da je toranj razrušene crkve bio prepoznatljiv dio toga kraja, poručio da je izgradnja nove crkve "pokazatelj naše snažne sinergije i opredijeljenosti da ćemo potresom zahvaćeno područje obnoviti onako kako je bilo prije snažnog potresa".


Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini, rekao je Tomljenović.


- U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine na način da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene, dodao je.


Vlasnike i osnivače zgrada javne namjene, tj. gradove, općine, škole, muzeje, crkve, domove zdravlja itd., koje su oštećene u potresu zamjenik župana pozvao je da dostave svoje prijave kako bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava.


Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec istaknuo je da se nova zgrada crkve vanjskim izgledom gradi po uzoru na potresom uništenu zgradu, ali će površinom biti 10 posto veća zbog jačih temelja, a novi će toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu.


Župnik Siniša Blatarić, uz zahvalu Županiji na izdašnoj pomoći te svim donatorima koji su pomogli Župu, rekao je da se župljani trenutačno okupljaju u privremenom bogoslužnom prostoru, a život župe nakon pandemije i potresa polako se vraća u normalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!