13:56 / 01.09.2018.

Autor: I.B./Hina

11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovogodišnji 11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji u vukovarskom hotelu Lav organizirao je Forum za kvalitetno zbrinjavanje djece.

U sklopu kampanje Svako dijete treba obitelj u Vukovaru je održan 11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji, na kojem se okupilo oko 350 udomitelja i udomljene djece iz cijele Hrvatske organiziranih u 14 udomiteljskih udruga, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da svatko, pogotovo u najranijoj dobi, zaslužuje obitelj.

Nacionalnu kampanju Svako dijete treba obitelj pokrenulo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s UNICEF-om Hrvatska i Forumom za kvalitetno zbrinjavanje djece, a u cilju promoviranja udomiteljstva kao najpoželjnijeg oblika alternativne skrbi za djecu.

Ovogodišnji 11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji u vukovarskom hotelu Lav organizirao je Forum za kvalitetno zbrinjavanje djece.

Svatko, pogotovo u najranijoj dobi, zaslužuje obitelj kako bi se ravnomjerno razvijao no mnogi ne dobiju istu šansu u životu i nemaju mogućnost življenja sa svojom biološkom obitelji. Sustav i društvo traže zamjenska rješenja kroz posvojiteljske i udomiteljske obitelji ili smještaj u institucije, izjavila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, istaknuvši da je trenutačno u  Hrvatskoj u dječje ustanove smješteno 841, a kampanjom se nastoji u idućoj goditi taj broj smanjiti za 50 posto. 

Novim zakonskim rješenjima želi se potaknuti udomiteljstvo

Da bi potakli udomitelje, novim zakonskim rješenjem želimo podignuti standard i kvalitetu i omogućiti bolji rad udomiteljima, a time i proširiti mrežu udomitelja, rekla je Murganić.

Pojasnila je da zakonsko rješenje predviđa udomiteljstvo kao novo zanimanje koje će omogućiti novo zapošljavanje, napose mlađih ljudi pa i u krajevima Hrvatske koji su napušteni i gdje je teško pronaći radna mjesta. Podsjetila je da je trenutačno prosječna starosna dob udomitelja 55 godina.

Predviđeno profesionalno udomiteljstvo i druge mjere, naglasila je Murganić, u idućoj godini proračun ministarstva opteretit će za dodatnih 13 milijuna kuna
 U Hrvatskoj je oko 1.100 udomitelja s nešto više od 2.000 djece, a broj zanteresiranih za uključivanje u ovaj oblik zbrinjavanja je sve veći.

Nama je cilj da vrlo rijetko budemo u prilici tražiti smještaj za djecu u institucije, pogotovo za onu djecu koja su stara do tri godine, a danas je u dječje ustanove smješteno oko 90 djece do tri godine starosti, rekla je Murganić.

Naglasila je kako je tendencija deinstitucionalizacija dječjih domova, a novi zakon želi biti temeljem za širenje udomiteljske mreže i pridobivanja mladih za taj oblik skrbi.

Udomiteljstvo jednostavniji proces od posvajanja

Na pitanje zašto je proces posvojenja značajno dugotrajaniji od udomljavanja Murganić je rekla da pri udomljavanju kontakt djeteta s biološkom obitelji i dalje traje, a cijeli je proces puno jednostavniji od posvojenja, gdje trebaju postojati mnogi važni razlozi za potpuno oduzimanje roditeljske skrbi.

Dodala je da se zadnjih desetak godina u Hrvatskoj posvaja stotinjak djece godišnje, da je posvojitelja puno više od djece koja su zakonski spremna za posvojenje, sada njih oko 1.200, da trenutačno ima oko 400 djece spremno za posvojenje od kojih je njih 50 u dobi do pet godina.

Loši demografski trendovi u Hrvatskoj  počeli su se pokazivati još 1950-tih

Govoreći o lošim demografskim trendovima u Hrvatskoj Murganić je rekla da su se on počeli pokazivati još 1950-tih, naglasivši da je aktualna Vlada poduzela niz mjera u zaustavljanju negativnih trendova, od povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada, povećanog kruga potencijalnih korisnika dječjeg doplatka, usmjerenog novac u izgradnju vrtića kao i osiguravanje zapošljavanja kadrova u njima u cilju pokretanja novih programa i dvosmjenskog rada.

Ide i druga tura stambenih kredita, a zajedno s nekim poreznim mjerama vjerujemo da ćemo omogućiti ekonomsku sigurnost mladima da bi se odlučili na proširenje obitelji. To su dugoročni procesi, a efekti mjera će se vidjeti no ne tako brzo kako isčekujemo, rekla je Murganić poručivši da je dobar gospodarski rast i razvoj, nova i dobro plaćena radna mjesta kao i stambeno zbrinjavanje ključ da bi mladi mogli raditi, rađati i stvarati obitelj.

Predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Marina Hoblaj izjavila je da će se na ovogodišnjem nacionalnom okupljanju obraditi tema o udrugama udomitelja kao produženoj ruci sustava socijalne skrbi za razvoj kvalitetnog udomiteljstva, a gdje će udruge i predstaviti svoj rad. Izrazila je uvjerenje da će nova zakonska rješenja omogućiti da se što veći broj mladih uključi u udomljavanje, a time i rasterete ustanove za smještaj djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!