14:11 / 21.12.2018.

Autor: HRT

11 ugovora za obnovu i izgradnju vrtića vrijednih 612 mil. kn

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Temeljem natječaja iz Programa ruralnog razvoja, za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića u ruralnim područjima, u Zagrebu je u petak uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića potpisano 113 ugovora ukupno vrijednih 612 milijuna kuna.

Ugovore su s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić potpisali osnivači dječjih vrtića, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te ravnatelji, a njima se omogućava da se već unutar idućih godinu dana izgrade, dograde i obnove vrtići u naseljima manjima od pet tisuća stanovnika.

- To je, jednostavno, konkretizacija predanosti ove Vlade da učinimo maksimalan napora, zajedno s vama, čelnicima jedinice lokalne i područne samouprave, da demografska politika dobije svoje instrumente koji onda olakšavaju obiteljima i da imaju djecu i da ta djeca ostaju u svim krajevima Hrvatske, rekao je Plenković na svečanosti.

- Demografska revitalizacija je jedan od ključnih prioriteta ne samo Vlade i vladajuće parlamentarne većine nego i cijeloga društva i ako ovako radimo... onda ćemo postupno pokušati se suočiti s negativnim prirodnim priraštajem koji je, naglasio je, najveća opasnost hrvatskoga društva i naroda.

Premijer je u obraćanju istaknuo "duh partnerstva sa županijama, gradovima i općinama te ocijenio da takav intenzitet odnosa Vlade s njima do sada još nije zabilježen, a uvijek je, dodao je, konkretan kao što je i današnji događaj.

- Paketni pristup, europskih i drugih financijskih institucija, nacionalnog proračuna, privatne inicijative, vaših prihoda - koji su puno veći od kad imamo novi Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave - stvorio je jedan okvir gdje nemamo samo želju i projekte, nego imamo i sredstva da to realiziramo. I upravo je to omogućilo okupljanje kao što je ovo danas, naglasio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglašava da je u najvećem dijelu ugovora riječ o izgradnji vrtića u mjestima koja ih do sada nisu ni imala što će "stvarno biti preporod za te općine i djecu koja žive u ruralnim područjima".
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!