15:41 / 31.08.2019.

Autor: HRT

12. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

-

-

Foto: - / -

Tema ovogodišnjeg susreta je "Moj put kroz udomiteljstvo" pa su mladi u udomiteljstvu podijelili i svoja iskustva. Na susretu je bila i resorna ministrica.
U Hrvatskoj su registrirane 1402 udomiteljske obitelji za djecu. u kojima živi više od dvije tisuće djece i mladih. Početkom godine na snagu je stupio novi zakon koji omogućuje profesionalno bavljenje udomiteljstvom, no pitanje je hoće li se mladi visokoobrazovani, kojih je u Hrvatskoj sve manje, primiti tog posla.

Više od sto udomiteljskih obitelji okupilo se u Đurđevcu na 12. nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji. Tema ovogodišnjeg susreta je "Moj put kroz udomiteljstvo" pa su mladi u udomiteljstvu podijelili i svoja iskustva.

Da bi se osoba bavila ovim specijaliziranim, treba imati završen fakultet i tri godina rada s djecom s teškoćama. Naknada - od pet do šest i pol tisuća kuna. Unatoč tomu, interes slab. Na susretu je bila i resorna ministrica.

- Ono što smatramo izuzetno bitnim je kampanja za senzibiliziranje javnosti za nove mogućnosti obavljanja udomiteljstva kao profesije koju daje novi zakon o udomiteljstvu, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

- Naravno da ima premalo udomitelja u Hrvatskoj i ja ovim putem pozivam sve ljude koji imaju imalo srca, prostora, želje da postanu udomitelji jer djeca koja se nalaze u institucijama, stvarno to za njih nije primarno okružje. Obitelj, pa makar i zamjenska, ljepši je prostor u kojem dijete treba odrastati, kazala je Dubravka Čordašev, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!