15:53 / 29.09.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

126 milijuna kuna za obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku

Osijek

Osijek

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Ugovor za građevinske radove na modernizaciji tramvajske infrastrukture vrijedan 126 milijuna kuna potpisan je u srijedu u Osijeku, a gradonačelnik Ivan Radić najavio je da će biti obnovljeno 9,5 kilometara pruge te 23 postaje s pristupom za osobe s invaliditetom.

Ugovor za izvođenje građevinskih radova potpisali su predstavnici osječkog Gradskog prijevoza putnika (GPP) i izvođača radova, tvrtke Swietelsky d.o.o.


Gradonačelnik Radić rekao je da bi radovi trebali početi u ožujku iduće godine i trebali bi biti završeni za godinu dana, nakon čega slijedi nabava novih niskopodnih tramvaja te nastavak obnove autobusnoga voznog parka, gdje se, nakon već nabavljenih 12 novih autobusa, očekuje još 13.


- Smatramo to iznimno bitnim jer želimo biti grad koji ima moderan, udoban, siguran i dostupan javni gradski prijevoz. To je dio velikog projekta, možda i najvećeg vezanog uz gradski promet, ukupno vrijednog 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a ostatak osiguravaju Vlada RH i grad Osijek, istaknuo je gradonačelnik Radić.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako će realizacija tog projekta, koji je dio Vladina Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", pridonijeti boljoj kvaliteti života građana Osijeka i onih koji posjećuju taj grad.


Podsjetio je kako je Osijek 1884. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi, dobio tramvaj, a sada se kreće s najvećom obnovom i modernizacijom sustava tramvajskog prijevoza od njegove izgradnje.


Direktor osječkoga GPP-a Mario Šapina istaknuo je kako je obnova tramvajske infrastrukture nužna za daljnje aktivnosti jer se uskoro očekuju financijska sredstva za nabavu novih niskopodnih tramvaja, a stara infrastruktura nije prilagođena za nova vozila.


Podsjetio je kako je GPP među prvima u Hrvatskoj realizirao projekt nabave 12 novih autobusa, a uskoro će završiti natječaj za nabavu još 13, čime će se dodatno povećati kvaliteta usluge javnoga gradskog prijevoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!