13:55 / 11.02.2019.

Autor: T.V./Hina

13 odjela za intenzivno neonatalno liječenje dobilo novu opremu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sklopu kampanje "Dodir koji život znači" osigurano je 450.000 kuna za opremu i pomagala koja će olakšati boravak roditelja s djecom u svih 13 odjela za intenzivno neonatalno liječenje i njegu u Hrvatskoj, a djeci omogućiti brži oporavak.
U sklopu kampanje "Dodir koji život znači" osigurano je 450.000 kuna za opremu i pomagala koja će olakšati boravak roditelja s djecom u svih 13 odjela za intenzivno neonatalno liječenje i njegu u Hrvatskoj, a djeci omogućiti brži oporavak.

- Ovime smo učinili značajan iskorak u skrbi za najmlađu i najranjiviju skupinu djece i njihove roditelje. Prijevremeno rođenje je nešto što roditelji većinom ne očekuju i izaziva puno stresa te prekida proces veselja, radosti i sreće koji prati pripremu za rođenje djeteta, istaknula je na konferenciji za novinare u ponedjeljak predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Đurđica Ivković.

U Hrvatskoj se na godinu prije vremena rodi oko 2000 djece, od kojih 400 treba posebnu njegu, a rani kontakt kože na kožu može im spasiti život i ubrzati njihov oporavak.

Ivković je rekla kako su u neonatalnim odjelima roditelji svoju djecu mogli gledati samo preko stakla, a sada mogu boraviti s njima, držati ih i dirati, što im omogućuje bliskost.

Prikupljenim novcem opremljeno je svih 13 odjela za intenzivno neonatalno liječenje u Hrvatskoj opremom i pomagalima koja omogućuju kontakt kože na kožu, podupiru hranjenje majčinim mlijekom te osiguravaju privatnost i humanije liječenje.

- Takve humanitarne akcije vrlo su nam važne jer sva oprema koju imamo u intenzivnoj medicini zapravo dehumanizira cijeli ovaj proces. Ova donacija donijela nam je novu vrijednost koja dokazano poboljšava ishode liječenja, smanjuje komplikacije i skraćuje boravak djece u bolnicama, što se vidi na veselju medicinskog osoblja, roditelja i djece. To je ono što čini vrlo veliku razliku, zaključila je pročelnica Zavoda za intenzivnu neonatologiju i neonatalnu medicinu KBC-a Zagreb Ruža Grizelj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!