17:19 / 25.11.2018.

Autor: I.H./Hina

15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: - / HRT

Ozbiljni su izazovi pred HKMS - težnja za daljnjom profesionalizacijom sestrinstva i usklađivanje s regulativom EU.
Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) obilježila je u nedjelju 15 godina svoga rada. Predsjednica Komore dipl. ms. Slava Šepec, na svečanosti je istaknula da priznavanje visokog obrazovanja u sestrinstvu, promjene zastarjelih organizacijskih sustava te stvaranje boljih uvjeta rada - nisu problemi vezani samo uz pitanje financija, nego i vizije razvoja zdravstva u Hrvatskoj te političke volje.

Priznavanje visokog obrazovanja u sestrinstvu, jasna odrednica temeljnog obrazovanja, promjene zastarjelih organizacijskih sustava, stvaranje boljih uvjeta rada, odlazak medicinskih sestara u druga zanimanja i u inozemstvo, nedostatak medicinskih sestara - nisu problemi vezani samo uz pitanje financija nego i vizije razvoja zdravstva u Republici Hrvatskoj, te političke volje, rekla je Šepec na svečanoj proslavi održanoj u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Ocijenila je da su ozbiljni izazovi pred HKMS - težnja za daljnjom profesionalizacijom sestrinstva i usklađivanje s regulativom EU. Komora, dodala je Šepec, vrlo aktivno ukazuje na postojeće probleme i predlaže moguća rješenja.

U sklopu obljetnice, medicinskim sestrama Dragici Šimunec, Mariji Orlić Šumić i Mariji Županović uručene su diplome Komore za značajan doprinos razvoju sestrinske djelatnosti i višegodišnji rad u HKMS-u. Medicinska sestra Sonja Kalauz primila je Povelju za poseban doprinos ugledu sestrinstva.

U registru HKMS više od 38.000 medicinskih sestara i tehničara; 2050 medicinskih sestara završile diplomski studij sestrinstva. Oko 13.000 njih, što je jedna trećina, su prvostupnice sestrinstva, dok 2050 medicinskih sestara ima završen diplomski studij sestrinstva. U sestrinstvu je sedam doktora i doktorica znanosti, a u nastavnim zvanjima su četiri docentice/docenti, navode iz HKMS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!