Nova otkrića i dodatni radovi produljili restauraciju riječkog kolodvora

08.03.2021.

06:55

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/HRT

Restauracija riječkog kolodvora

Restauracija riječkog kolodvora

Foto: HRT / HTV

Godinu dana od početka radova, Rijeka još nije dobila željeznički kolodvor kakav treba gradu te veličine i važnosti. Rok za obnovu kolodvorske zgrade iz 19. stoljeća produljuje se jer su u tom zdanju iznimne povijesne vrijednosti otkriveni izvorni dijelovi zidova koji zahtijevaju posebnu pozornost konzervatora.

Željeznički kolodvor opasan skelama, a obnova povijesnog zdanja i u njihovim rukama. Restauracija pročelja opsežan je zahvat. Svakom elementu vraća se nekadašnji izgled. 

- To uključuje čišćenje svih slojeva boje, zatim popunjavanje pukotina i lijepljenje dijelova koji otpadaju, a nakon toga slijedi retuš. Dakle, obnavljamo one dijelove koji nedostaju i krpamo elemente, a onda ih glazuriramo kako ne bi upijali vodu i ostale nečistoće, govori Eni Jukopila, voditeljica restauratorskih radova, Terracotta. 

Sve se radi ručno, a tim čine restauratori tvrtke iz Zagreba. Među njih 15 čak je 12 restauratorica. 

- Treba se naoružati strpljenjem, biti koncentriran, a i morate voljeti to što radite, imati osjećaj za te stvari. Naravno ima teških trenutaka, ali kada vidite što ste napravili budete zadovoljni, govori Petra Letić, restauratorica, Terracotta. 

Jer obnova pojedinih ukrasnih elemenata traje i do tri mjeseca.

Uz sanaciju pročelja, restauratorska obnova obavljat će se i u unutrašnjosti zgrade jer pronađeni su izvorni dijelovi zida, dosad nepoznati javnosti.

- Stoga želimo da sve izgleda kako je nekad bilo jer ova je zgrada reprezentativni primjer moći austro-ugarske monarhije i urbanog identiteta grada Rijeke, ističe Ines Ambruš, konzervatorica.

Zbog novih otkrića i dodatnih radova, oduljit će se obnova kolodvora.

- Mi procjenjujemo da će to biti kroz nekih 6 mjeseci, a vjerojatno i koji mjesec više, govori Tomo Dubovečak, voditelj obnove, HŽ Infrastruktura.

Svoj gospodarski razvoj Rijeka je nekoć mogla zahvaliti upravo željeznici i luci pa tko zna, možda novo ruho zgrade donese i neke nove prilike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!