17. godinu - Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

20.03.2023.

12:55

Autor: I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Smrtnost od raka dojke u padu

Smrtnost od raka dojke u padu

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Jedan od gorućih problema u zdravstvu je borba s karcinomima, ali rak dojke, ako se otkrije na vrijeme, u ranom stadiju, izlječiv je u više od 90 posto slučajeva. U Hrvatskoj se stoga 17. godinu provodi Nacionalni program ranog otkrivanja, u sklopu kojeg je 2 milijuna žena obavilo mamografski pregled, a otkriveno je više od 9 tisuća karcinoma. Stopa smrtnosti od raka dojke šestu je godinu u padu.

- Počinje novi cikuls kada uključujemo 2 nova godišta koja dosada nisu bila pozivana. To su '72. i '73. Najstarije godište koje je uključeno je 1954., koristim priliku da sve žene koje se nalaze u toj dobi, koje imaju dakle dob između 50 i 69 godina, da ne zanemare svoj poziv kad ga dobiju na kućnu adresu i da se svakako odazovu na ovaj pregled jer to je pregled koji može spasiti život, istaknula je dr. med. Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!