14:52 / 29.04.2022.

Autor: HRT/IMS/J.L.

19. godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka

Obilježevanje godišnjice smrti stožernog generala Janka Bobetka

Obilježevanje godišnjice smrti stožernog generala Janka Bobetka

Foto: HTV / HRT

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora u petak je u Sisku odalo počast Janku Bobetku, stožernom generalu i ratnom zapovjedniku Oružanih snaga RH, u povodu 19. obljetnice njegove smrti. Kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću za sve hrvatske branitelje zapaljene su svijeće.

Izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Generalskog zbora general bojnik Marinko Krešić, počast generalu Janku Bobetku odalo je uz njegov grob na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac, gdje je položilo vijenac i zapalilo svijeće.

Krešić je tom prilikom napomenuo kako je dolazak na grob obitelji Bobetko već tradicija, jer hrvatski generali svoga načelnika nikad neće zaboraviti.

- Naš Janko nam je u srcima i svaka godišnjica njegove smrti je spomen na njegovu veliku ljubav prema hrvatskom narodu, hrvatskim ratnicima i vojnicima, rekao je.

Najavio je da će se iduće godine u Sisku održati i okrugli stol o Janku Bobetku, koji je to i zaslužio jer je vodio vojsku u pobjede te je Hrvatska zahvaljujući njemu izborila pobjedu.

Izaslanstvu se priključio i Bobetkov sin Ivan, uz nekoliko suboraca.

Izaslanstvo hrvatskih generala u Petrinji je zapalilo svijeće i uz spomenik poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade "Gromovi" te poginulim petrinjskim braniteljima.

Na kraju je skupina generala prisustvovala na Svetoj misi za pokojnog generala Bobetka, kod kapele sv. Mihaela u njegovom rodnom Crncu pokraj Siska.

General-bojnik Krešić rekao je da je general Bobetko bio jedan od organizatora, donio je velike promjene u stabilnosti Hrvatske vojske i ustroja.

- Nama mladima bio je kao otac. Zahvaljujući njemu, prve akcije na južnom bojištu u Dubrovniku odrađene su virtuozno, za to kratko vrijeme. Nakon toga postao je načelnik Glavnog stožera. Njegov rad bio je rad samo s vojskom, običnim ljudima, ali bo je i strateg koji je donio mnoge promjene u radu Hrvatske vojske. Iako u mirovini za vrijeme operacije Oluja, on je bio nadležan za sve pripreme i akcije, rekao je.

Za branitelje Petrinje kazao je da su to junaci, čiju veliku ulogu ne smijemo nikada zaboraviti. 

- Penerala za pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića za Hrvatski generalski zbor završena je priča. To je bilo pitanje pet generala, a Hrvatski generalski zbor ima 73 generala, pa je neistinito nametanje teze da je iza toga stao Hrvatski generalski zbor, to su pojedinci, ja sam potpisao i povukao se, više o tome ne želim govoriti. Želimo se okrenuti budućnosti, imamo prečeg posla, zato i jesmo tu gdje mladi odlaze, napuštaju Hrvatsku, poručio je.

Generali su obišli središte Petrinje, gdje su bili i dva dana nakon potresa.

Krešić je rekao da se ne može biti zadovoljan brzinom obnove i nada se da će Vlada imati razuma da se Petrinja što brže izgradi kako bi se vratili mladi i da počne život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!