'20 godina strpljivo radimo i gledamo kako se sustav urušava'

17.03.2023.

16:50

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Nataša Ban Toskić

Nataša Ban Toskić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sutra će se u Zagrebu održati veliki prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu, pod nazivom "SOS za zdravstvo". Danas je predstavljen plan i program prosvjeda. Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić izjavila je za HRT kako očekuju veliki odaziv te da Vlada konačno poduzme korake kako bi se spasilo hrvatsko bogatstvo - javnozdravstveni sustav.

- Sutrašnje okupljanje prosvjednika i svih onih koji nas podržavaju, a nadamo se u velikom broju - počinje na trgu dr. Franje Tuđmana u 10 sati. U 10.45 krenut ćemo Ilicom prema Trgu bana Jelačića, zatim preko Radićeve, Strossmayerovim šetalištem te ulicom Dverce u 11.30 stižemo na Trg sv. Marka. Sam prosvjed započet će u 12.05 kada će se okupljenima sa pozornice obratiti predsjednici svih udruga koje su prosvjed organizirale, objasnila je Nataša Ban Toskić.

Naziv prosvjeda je i cilj, a to je "Spasimo sustav javnog zdravstva u Hrvatskoj, kaže i dodaje da su se na prosvjed "odlučili nakon 20-godišnje šutnje, strpljivog rada i gledanja kako se sustav urušava".

"Spasimo naše bogatstvo - javnozdravstveni sustav"


- Toga su danas svjesni i pacijenti. Oni vide koliko su im liječnici i sustav nedostupni. Kako su ogromne liste čekanja. Kako nedostaje lijekova u ljekarnama. Kako obiteljskih liječnika nema. Vukovar, Vinkovci, Virovitica, Zadar, Bjelovar, otoci - svuda su prazne ordinacije. Naših kolega danas nedostaje 140, a ostalih 780 je pred mirovinom. Mnogi rade bolesni. Ministra Beroša to ne zanima iako uporno ukazujemo na taj problem i nudimo rješenja, naglašava predsjednica KoHOM-a.

Za očekivati je da ministar ne podržava prosvjed koji se održava radi njegovog neuspješnog upravljanja, kaže i dodaje: "Očekujemo veliki odaziv na prosvjed, očekujemo i da Vlada čuje za naše probleme i naš glas. Da čuje za naše ciljeve - opstanak javnog zdravstvenog sustava, našeg zajedničkog bogatstva. I da nakon prosvjeda konačno poduzme korake za spas hrvatskog zdravstva".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!