14:01 / 03.10.2018.

Autor: M.M./HRT

20. obljetnica beatifikacije Alojzija Stepinca

-

-

Foto: - / -

Cjelokupno svećenstvo zagrebačke Metropolije okupilo se u Krašiću, mjestu gdje je Alojzije Stepinac rođen i umro.
Na današnji dan prije 20 godina papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio je blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Središnja proslava velike obljetnice održala se u župi Presvetog Trojstva u Krašiću. Okupilo se više od 400 svećenika i biskupa. Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić na svetoj misi istaknuo je kako Stepinčev Krašić ostaje mjestom pouke za sve koji žele lijepu i plemenitu Hrvatsku, koja se zauzima za istinu i slobodu, za pravednost i poštenje, koje se ne može graditi zatajujući glas savjesti.

Naglasio je kako svećenici hodočaste u Krašić da bi se spomenuli svih svećenika i drugih ljudi koji su, unatoč teškoćama, žrtvama i opasnostima za život, dolazili u Krašić Stepincu kako bi čuvali i jačali vjerničku povezanost i crkveno zajedništvo.

Ocijenio je kako je Krašić postalo mjestom osobite duhovne prisutnosti jer je nadbiskup Stepinac trajno živio u Božjoj prisutnosti, njome bio zahvaćen i njome vođen.

Prije svete mise u župnoj crkvi, predstavljena je knjiga Juraja Batelje "Blaženi Alojzije Stepinac i prognani slovenski svećenici u Drugom svjetskom ratu".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!