16:43 / 03.10.2019.

Autor: V.K./Hina

21. listopada - Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici jednoglasno su odlučili da radi podizanja svijesti svih sudionika u prometu, 21. listopada treba obilježavati kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa te više raditi na prevenciji.
Saborski zastupnici bili su u petak jednoglasni da radi podizanja svijesti svih sudionika u prometu, 21. listopada treba obilježavati kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa te više raditi na prevenciji.

Zastupnici su tako podržali zajednički prijedlog saborskih odbora za unutarnju politiku i za pomorstvo koji su prvotno tražili  da se spomenuti datum obilježava kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu, ali su  prihvatili Vladinu argumentaciju da to bude Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.

Vlada se, naime, suglasila da su mobiteli veliki sigurnosni problem u prometu, ali i napomenula da je njihovo korištenje samo jedan od četiri čimbenika koji utječu na sigurnost, ostali su brzina alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Raspravu o spomenutoj temi, zastupnici su iskoristili kako bi upozorili na zabrinjavajuće brojke o stradalima u prometu.

Prometne nesreće ubojica broj jedan među mladima

- U svijetu godišnje u prometnim nesrećama život izgubi 1,3 milijuna ljudi, a više od 50 milijuna ih je ozlijeđeno, procjena je da će do 2030. stradavanje u prometu biti peti uzrok smrtnosti, a prometne nesreće već su danas ubojica broj jedan među mladim ljudima od 10 do 25 godina, naglasio je Pero Ćosić (HDZ), predsjednik Odbora za pomorstvo i promet.

Zastupnici upozoravaju i da je broj smrtno stradalih u Hrvatskoj znatno veći nego u EU.

- Unija ima 49 stradalih na milijun stanovnika, Hrvatska 80, od nas su lošije samo Bugarska i Rumunjska, lani smo imali 331 smrtno stradalih, navodi Željko Jovanović (SDP).  Posebno je zabrinjavajuće, ističu zastupnici, stradavanje djece. 

- U prvih šest mjeseci ove godine poginulo je petero djece, a teško ozlijeđeno njih 54, u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj poginulih povećao se za 150 posto, upozorio je Ćosić.

Dio zastupnika poručuje da je prevencija važnija od represije.

- Mi smo krenuli naopako, povećali smo kazne i one su dale učinka u prvi mah, ali pitanje je koliko će to biti dugoročno, kazao je Stjepan Čuraj (HNS).

- Uzroci nezgoda su čovjek, vozilo i cesta, kaže Anđelko Stričak (HDZ) i navodi da su nam lani osobni automobili bili stariji od 12 godina, a županijske uprave za ceste raspolagale skromnim iznosima za održavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!