21. Vozočašće konjskih zaprega do Marije Bistrice

20.08.2023.

Zadnja izmjena 15:21

Autor: HRT/IMS

Više od 20 zaprega, stotinu kočija i 300-tinjak jahača okupilo se u nedjelju na tradicionalnom, 21. Vozočašću konjskih zaprega od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, a među brojnim gostima bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Dolazimo iz okolice Kutine, prvi put smo ovdje i nadamo se da će nam biti jako lijepo. Već dugo imamo konja pa zašto ne probati neko novo iskustvo.

- Ovo mi je četvrti put. Malo korona, poslovi i evo nas sad opet.

- Dolazimo svake godine, to je već tradicija. Već 20 godina sudjelujem kao jahač sa zapregama. Sad mladi nastavljaju tu tradiciju.

Ministrica je poručila kako Ministarstvo i Vlada pored redovitih mjera kojima potiču konjogojstvo i druge djelatnosti u poljoprivredi, posebno pozornost posvećuju izvornim i autohtonim pasminama.

U mandatu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića smo u samo konjogojstvo iz različitih mjera uložili više od 20 milijuna eura, a u razvoj izvornih i autohtonih pasmina putem jedne mjere otprilike 17 milijuna eura, istaknula je Vučković.

Dodala je da je Vozočašće lijepa i vrijedna manifestacija te zahvalila svima koji obnavljaju i razvijaju hrvatsko konjogojstvo, čuvaju izvorne i autohtone pasmine.

Treba primijetiti da je ta hrvatska tradicija i kultura bila preduvjet za poljoprivredu, za razvoj poljoprivrede i ostat će. Zajedno s našim konjogojcima, s poljoprivrednicima i drugim sudionicima, unapređujemo poljoprivredu i svi ti ljudi koji čuvaju tradiciju, obavljaju djelatnost istovremeno i preuzimaju nove tehnike, skloni su inovacijama i novim pristupima i na taj način razvijaju svoju djelatnost, naglasila je ministrica.

Kolar: Vjera i ljubav prema životinjama stvaraju tradiciju


Župan Željko Kolar istaknuo je da je Vozočašće, koje se na isti način održavalo i prije stotinjak godina, primjer kako vjera i ljubav prema životinjama stvaraju i održavaju tradiciju.

Zahvaljujući Županijskoj udruzi uzgajivača konja Krapina i našim poljoprivrednicima koji doma hrane konje i kojima su konji ljubav, zahvaljujući njihovim prijateljima iz čitave Hrvatske, ali i Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, imamo ovu sjajnu manifestaciju za koju više pozivnica nije potrebna, rekao je Kolar.

Podsjetio je da se Vozočašće uvijek održava prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe.

To je isto tako dio tradicije koju mi pokušavamo poštivati, a sve to radimo u suradnji s Marijanskim svetištem jer nam je izuzetno bitno da i rektor svetišta Majke Božje Bistričke blagoslovi kočijaše, konjanike, konje i kočije, a to je bitno i ljudima koji ovamo dolaze, zaključio je župan Kolar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!