09:38 / 02.05.2019.

Autor: HRT

24 godine od Martićeva raketiranja Zagreba

-

-

Foto: - / -

Na današnji dan 2. svibnja 1995. pobunjeni Srbi raketirali su civilne ciljeve u Zagrebu. Bila je to osveta za uspješno provedenu akciju Bljesak. U napadu na gradsko središte poginulo je sedam, a ranjeno gotovo 200 civila.
Prije 24 godine, 2. svibnja 1995., srpske paravojne postrojbe raketirale su središte Zagreba. Bila je to osveta za vojni poraz dan prije u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić.

Zagreb je napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. zvončićima. Poginulo je sedmero ljudi, a ranjeno 200-tinjak.Napad je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995. Projektili su tada pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika Centar te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Pogledajte arhivsku snimku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!