Na posao putuje 24 tisuće učitelja, a sve ih više radi u nekoliko škola

25.01.2022.

20:05

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Profesorica fizike Karmen Prugovečki radi u tri škole

Profesorica fizike Karmen Prugovečki radi u tri škole

Foto: Dnevnik / HRT

Najnoviji podaci pokazuju da više od 24 tisuće učitelja, od ukupno 33,5 tisuća koliko ih radi u osnovnim školama, na posao - putuje. Sve više njih radi u dvije, pa i više škola. Ima i onih što dnevno prijeđu i po 200 kilometara.

Profesor povijesti Mislav Kolić putuje iz Zagreba svaki dan i radi u dvije škole. 


- Svaki dan prijeđem oko 108 kilometara, kaže.


Kaže, u početku je bilo teško, neobično, ali s vremenom se naviknuo. Troškovi znatno nadmašuju svotu koja im je odobrena za prijevoz - kuna po kilometru. No postoji nešto još gore od financija za učitelje putnike.


- Događalo mi se, ako sam u školi cijeli dan ili su sjednice, edukacije uz regularnu nastavu od 7 sati, da mi se spava putem nazad, ako idem u 19 sati kući. Pa možda se dva-tri puta, kad sam bio mlađi, dogodilo da na sekundu zaspim za volanom, kaže Kolić.


Jan Janković, profesor glazbenog, radi u pet škola. Svakoga tjedna prijeđe nekoliko stotina kilometara.


- Živim u Otočcu i možda mi je najdalje do Ogulina, ali tu dođem relativno brzo jer je dobro povezano, cesta je OK, kaže.


Profesorica fizike Karmen Prugovečki radi pak u tri škole. Naravno, sve su izvan mjesta stanovanja.


- Nekada moram i sat i pol ranije krenuti da bih stigla sigurno na odredište, kaže.


I ona se već naviknula.


- Jednostavno više ne razmišljam o tome. Sjednem u auto, vozim, slušam muziku, aktualnosti, slušam webinar koji je u tijeku, kaže Prugovečki.


U sindikatu kažu da učiteljima putnicima definitivno treba bolje regulirati status, a i mnoge troškove vezane za prijevoz plaćaju iz vlastitog džepa.


- Veliki je problem u školama što mnogi rade na određeno vrijeme, vječne su zamjene, i što rade na više škola kako bi popunili satnicu, kaže Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja.


U Hrvatskoj, primjerice, nastavnici koji prelaze više od 100 km na dan u oba smjera imaju pravo na povećanje plaće za 5 posto. Dok, primjerice, u Francuskoj naknada za rad u otežanim uvjetima i područjima može iznositi od 1700 do 4500 eura. U Grčkoj je dodatak na plaću nastavnika koji radi u udaljenom području 100 eura mjesečno, a u Irskoj 1800 funti godišnje za podučavanje u školama na otocima. I dok se oni hvale i time - mi se hvalimo entuzijazmom naših nastavnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!