09:46 / 05.10.2018.

Autor: I.H./HRT

2492 zahtjeva za subvenciije za stambene kredite

-

-

Foto: - / -

U Ministarstvu podsjećaju da se krediti subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine.
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja priopćilo je u petak da su pristigla čak 2492 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade, što pokazuje da je premašen interes od lani.

- Od 3. rujna opet subvencije za stambene kredite
- Još 3 tjedna za prijavu za subvencije za kredite
- Otvoreno: Može li se subvencioniranim kreditima lakše do stana?
- Štromar: Subvencioniranje stambenih kredita je i demografska mjera
- Na snazi izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita
- Štromar: Želimo ravnomjeran razvoj države
- Oporba: Diskriminacija kod subvencioniranja stambenih kredita

"U petak, 5. listopada zadnji je dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Ta je mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a nadmašila sva očekivanja jer je s jučerašnjim danom zaprimljeno čak 2492 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes za tu mjeru", istaknulo je u priopćenju Ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar rekao je kako mu je jako drago da je ove godine još veći interes građana. Najavili smo da očekujemo preko 2000 zahtjeva, no s ovim smo i mi pozitivno iznenađeni. Čestitam svima koji su prepoznali i podržali ovu mjeru za koju se pokazalo da ju mladi ljudi prepoznaju i koriste u rješavanju jedne od ključnih stvari  u životu, a to je stambeno pitanje, istaknuo je.

Smatra da je rješavanje stambenog pitanja preduvjet za zasnivanje obitelji te osobni i profesionalni razvoj mladih ljudi. Lani je 2320 mladih došlo do svog doma zahvaljujući subvencijama, sad imamo 2492 novih zahtjeva, a sigurno će ih još pristići i danas. Tu ne govorimo samo o brojkama, radi se o 4812 mladih obitelji. Kad tome pribrojimo 8000 onih koji su stambeno pitanje riješili zahvaljujući mjeri POS-a, onda govorimo sad već o gotovo 13.000 mladih obitelji koje će ostati u Hrvatskoj, ovdje će graditi svoju budućnost, odgajati djecu, raditi i stvarati, rekao je Štromar.

U Ministarstvu podsjećaju da se krediti subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine. Subvencije se kreću 30-51%, ovisno o indeksu razvijenosti. Tako najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili pak izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30% mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020., poručili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!