17:33 / 13.04.2018.

Autor: D.P./Hina

25. godina diplomatskih odnosa "prijatelja i partnera" Hrvatske i Kanade

-

-

Foto: - / -

Tijekom četvrt stoljeća suradnje ostvarena brojna postignuća na području multilateralne diplomacije, sigurnosti i obrane, trgovine i investicija, istraživanja i inovacija, kulture i umjetnosti.

Hrvatska i Kanada prijatelji su i partneri koji se raduju rastućim trgovinskim vezama, a posvećene su unaprjeđenju temeljnih zajedničkih vrijednosti te zajedničkom suočavanju s izazovima budućnosti, objavili su veleposlanici dviju zemalja.

Hrvatska veleposlanica u Kanadi Marica Matković i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk zajedničku su izjavu objavili u povodu obilježavanja 25. obljetnice diplomatskih odnosa između dviju država. "Naše dvije zemlje danas su saveznice u NATO-u, posvećene zajedničkoj sigurnosti te promicanju mira u svijetu. Ta posvećenost još je važnija prisjetimo li se izazova s kojima se Hrvatska suočila 90-ih godina i uloge koju je Kanada imala u obnovi mira u jugoistočnoj Europi", kažu diplomati.

Dodaju da su Kanada i Hrvatska zagovaratelji otvorenih tržišta i gospodarstava te trgovinskih odnosa koji unapređuju vrijednosti transparentnosti i održivosti.
"Partneri smo u CETA-i, najambicioznijem i najnaprednijem trgovinskom sporazumu, a Republika Hrvatska bila je jedna od prvih članica EU-a koje su ga ratificirale", stoji u izjavi.

"Izvrsni bilateralni odnosi obogaćeni su živom i dinamičnom zajednicom hrvatskih Kanađana od kojih su mnogi profesionalno aktivni u obje zemlje te pridonose kanadskoj raznolikosti i još više povezuju naše dvije zemlje", dodaje se. Veleposlanici dodaju da su tijekom četvrt stoljeća suradnje ostvarena brojna postignuća na području multilateralne diplomacije, sigurnosti i obrane, trgovine i investicija, istraživanja i inovacija, kulture i umjetnosti.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!