25 godina Gonga: Prioritet borba protiv korupcije

18.09.2022.

09:42

Autor: M.M./Hina/HRT

25 godina Gonga: Prioritet borba protiv korupcije

25 godina Gonga: Prioritet borba protiv korupcije

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Gong kao organizacija civilnog društva za unapređenje demokratskih procesa ovog je tjedna obilježio 25 godina postojanja, a bivši i sadašnji čelnici Gonga ističu potrebu pojačane borbe protiv korupcije, te za jaču participaciju građana u političkim procesima.

- Sigurna sam da je Gong u ovih 25 godina ostavio značajan doprinos i značajan trag u demokratskom i političkom sustavu. Pred nama je još puno posla i puno borbe za popravljanje demokracije, rekla je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Najavila je prioritete Gonga u predstojećem razdoblju, a naročito u iduće dvije godine kada nas očekuju europski, parlamentarni i predsjednički izbori.

Izborne jedinice su neustavne

- Čeka nas izborna 'super godina'' - 2024., a ako se dotad ne srede izborne jedinice, za koje Gong smatra da su neustavne, mogli bismo imati još jedne neustavne izbore. Uoči tih izbora možemo očekivati nove napadačke kampanje prema civilnom društvu, koje će iskoristiti slabosti društvenih mreža, kazala je.

Ističe da će jedno od glavnih područja interesa Gonga biti istraživanje zloupotrebe javnih resursa i borba protiv korupcije te ocjenjuje kako ''imamo situaciju da, ne samo da je vlast neotporna na korupciju, nego korupcija služi za očuvanje vlasti''.

Uz to, dodaje, urušavaju se neki zakoni i praksa, prije svega ona vezana uz antikorupciju, koji su vladajući isticali kao dobru kada smo ulazili u Europsku uniju, a sada kao da više nije važna.

- Bez obzira na sve naše strateške ciljeve, čini mi se, ako ne radimo više na građanskoj participaciji, da će sva naša rješenja i preporuke ostati vidljivi malom krugu ljudi koji nas prate i zainteresiranoj stručnoj javnosti, kazala je Ivković Novomet.

Naglašava kako su, osim participacije građana, iznimno važni građanski odgoj i obrazovanje te neovisno i kvalitetno novinarstvo.

Osnovali fond za podršku istraživačkom novinarstvu

U Gongu smatraju da istraživačko novinarstvo bolje i budnije od svih drugih prati moćnike, što je bitno u borbi protiv korupcije, pa su osnovali fond PING čija je svrha podržati istraživačko novinarstvo.

Prva čelnica Gonga i sadašnja gradonačelnica Pazina Suzana Jašić podsjetila je na okolnosti osnivanja tog, kako se ističe, ''megafona demokracije'' 1997. kada je na sastanku u zagrebačkom Europskom domu ta inicijativa dobila ime. Istaknula je i inicijativu iz 1998. protiv Zakona o javnom okupljanju, a 1999. ocjenjuje ključnom godinom za Gong.

- Bio je HDZ s jedne strane, a s druge strane svi ostali. Sve opozicijske stranke su međusobno surađivale kao i organizacije civilnog društva i sindikati. Bili su blokovi, a vladao je diskurs da su sve organizacije civilnog društva 'soroševi plaćenici', 'crveni, žuti i zeleni vragovi', kazala je.

Ocijenila je kako se Gong 2000. probio kroz građane i građanke s tisućama promatrača tijekom trećesiječanjskih parlamentarnih i dva kruga predsjedničkih izbora. Nakon tih izbora, krenulo je probijanje institucija, pretresanje popisa birača, financiranje izbornih kampanja i definiranje izbornih jedinica.

Zbog informacija o financiranju HDZ-a neprijatelji države

Bivši čelnik Gonga Dragan Zelić kaže kako je Gong, osim kritike, nudio i rješenja, ali i prvi otkrivao stvari koje su značajno utjecale na hrvatsku političku scenu.

Ističe pritom 2007. godinu kada Gong izlazi s informacijom da je, sukladno financijskim izvještajima HDZ-a iz 2006., prikazano 25 milijuna kuna iz nepoznatih izvora, zbog čega su obilježeni kao neprijatelji države.

Gong je utemeljen 1997. kao inicijativa Građani organizirano nadgledaju glasanje, a današnje ime nosi od 2000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!