25. "Susreti za Rudija"

12.09.2022.

09:01

Autor: Marijan Sviben/HRT/I.B.

„Susreti za Rudija“ u spomen pilota Rudolfa Perešina

„Susreti za Rudija“ u spomen pilota Rudolfa Perešina

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U znak sjećanja na junaka Domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji Bljesak, u Gornjoj Stubici održani su 25. "Susreti za Rudija". Uz brojne druge priredbe i sadržaje, vrhunac je manifestacije tradicionalni spektakularni letački program.

Već tradicionalno, "Susreti za Rudija" otvoreni su u spomen parku koji nosi njegovo ime. Brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod njegovog spomenika i prisjetila se junaštva legendarnog pilota. Posebno preleta MIG-om tadašnje JNA u Klagenfurt, u listopadu 1991. godine.

- Prelet, Rudi je možda mogao napraviti prelet i ovamo, bez obzira što nije tada bila priznata država naša, međutim, bilo je moćnije sletjeti u Austriju, jer se na taj način svijet digao, rekla je njegova supruga Ljerka Perešin.

- Kako je Rudi oteo, neki bi rekli i vratio avion u Klagenfurt, tako ćemo mi svojim sudjelovanjem ovdje u Stubici nastaviti otimati ili vraćati Rudija zaboravu, kazao je zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Najposjećenija i najatraktivnija priredba manifestacije svakako je aero-miting.

- Svake godine dolazimo zbog preleta, doživljaja, puno ljudi, ovo se jedino ovdje u Hrvatskoj može vidjeti, kaže Željka Panija Nikolić.

Zaista se i ima što vidjeti. Helikopteri, padobranci, cesne, pilatusi, gripeni, brojne druge letjelice i naravno, MIG kakvim je letio i Rudolf Perešin.

Upravo je kratkim programom MIG-a završen jučerašnji miting. Praćen pljeskom okupljenih i pljuskom koji je počeo baš u vrijeme njegovih preleta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!