26. godišnjica bitke za Kašić

01.02.2019.

20:21

Autor: HRT

default error photo
26. je godišnjica jednog od najtežih trenutaka u Domovinskom ratu - bitke za Kašić. Nakon akcije Maslenica - srpski agresori predvođeni elitnim jedinicama - krenuli su u žestoki protunapad.
26. je godišnjica jednog od najtežih trenutaka u Domovinskom ratu - bitke za Kašić. Nakon akcije Maslenica srpski agresori predvođeni elitnim jedinicama krenuli su u žestoki protunapad kako bi Hrvatsku ponovno razdijelili i približili se Zadru. Nisu računali na golemu požrtvovnost pripadnika 3. gardijske brigade. U borbama koje su se vodile i prsa u prsa agresor je još jednom zaustavljen. Nažalost - uz visoku cijenu.

Ali, kolikogod teška, žrtva nije bila uzaludna jer je obranjeno ključno mjesto za Zadar pa time i za čitavu Hrvatsku, kaže Nenad Rogić iz Udruge zadarskih tenkista.

- Na Kašiću je bilo najteže: strateška i najvažnija (točka) za grad Zadar i okolicu. Straha mislim da nitko nije imao, a adrenalina je bilo za osloboditi, da spojimo sjeverni i južni dio domovine, govori Rogić.

Da se ne bi zaboravilo, za vrijeme napadnih djelovanja tijekom Maslenice i u kasnijim protuudarima velikosrpskih agresora, život za Hrvatsku dalo je 127 branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!