17:16 / 16.09.2018.

Autor: I.M./Hina

27. godišnjica petrinjske tragedije

-

-

Foto: - / -

Središnja je svečanost održana uz spomenik pukovniku Predragu Matanoviću i drugim poginulim braniteljima i osloboditeljima Petrinje.
Manifestacijom "Dani sjećanja 1991. - 2018." u Petrinji je obilježena 27. godišnjica napada srpske paravojske i JNA na Petrinju i susjedna naselja: Mošćenicu i Gore te 27. godišnjica pogibije heroja Domovinskog rata Marijana Celjaka, dozapovjednika 57. brigade Zbora narodne garde (ZNG).

Središnja je svečanost održana uz spomenik pukovniku Predragu Matanoviću i drugim poginulim braniteljima i osloboditeljima Petrinje. Počast je odana za ukupno 598 petrinjskih žrtava, branitelja i civila, koji su poginuli, nestali i stradali od neprijateljskih mina od srpnja 1991. do kolovoza 2017.

Sudbina 89 Petrinjaca -  12 branitelja i 77 civila - još je nepoznata. Na sam dan napada na Petrinju, 16. rujna 1991. strijeljano je 17 zarobljenih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde, a četrdesetak branitelja i civila, ranjenih u minobacačkom napadu, dovezeno je u sisačku Opću bolnicu.

Članovi obitelji poginulih i nestalih, izaslanici najviših državnih tijela te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće uz spomenik.

Prije svečanosti, bili su na misi zadušnici za poginule i nestale te su u koloni sjećanja petrinjskim ulicama došli do mjesta središnje svečanosti. Zajedničku molitvu predvodio je đakon hrvatskih branitelja Vjekoslav Uvalić.

Obilježena je i 27. obljetnica pogibije heroja Domovinskog rata Marijana Celjaka, koji je kao dozapovjednik 57. brigade ZNG-a, koja je kasnije nosila njegovo ime, poginuo 16. rujna 1991. od zrakoplovne kazetne bombe, prilikom napada na radarski bazu JNA u Šašnoj Gredi. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene uz spomen obilježje njegove pogibije kod bivše radarske baze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!