18:16 / 07.09.2018.

Autor: HRT

28. godišnjica osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Zapovjedništvo Antiterorističke jedinice Lučko čiji je razvoj ocijenila strateški važnim za sigurnost Hrvatske i siguran život svih građana.

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je 28. obljetnicu osnutka kao prva borbena postrojba  Republike Hrvatske koja je dala veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu a danas je najelitnija postrojba hrvatske policije, istaknuto je na svečanosti u sjedištu ATJ Lučko.

Čestitajući obljetnicu specijalcima iz Lučkog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nakon što je ova postrojba sudjelovala u brojnim akcijama u Domovinskom ratu, u današnjim okolnostima raste potreba za  njihovim znanjima i vještinama zbog terorizma i drugih prijetnji sigurnosti.

"Vi vladate kompleksnim zadacima na kopnu, pod vodom i u zraku", rekao je ministar Božinović, najavivši nova milijunska ulaganja MUP-a od oko 10 milijuna kuna u opremu ATJ Lučko.

Istaknuo je da su stručnost i profesionalnost pripadnika ATJ Lučko prepoznati i kod kolega iz inozemstva.

Specijalcima je njihovu obljetnicu čestitao i savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, a svečanosti je bio nazočan i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te drugi gosti, veterani ATJ Lučko te obitelji poginulih pripadnika jedinice.

Na svečanosti su pročitana imena 19-orice poginulih i umrlih pripadnika ATJ Lučko, a kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata ranjena su 52-ojica pripadnika jedinice.

ATJ Lučko najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije

Antiteroristička jedinica Lučko jedinica je specijalne policije Republike Hrvatske u sastavu Zapovjedništva specijalne policije MUP-a, posebno osposobljena za rješavanje kriznih situacija visokog rizika, posebice talačkih kriza.

Jezgru ATJ Lučko predstavljali su novouvježbani pripadnici hrvatskih redarstvenika na tečaju Prvi hrvatski redarstvenik.

Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je 7. rujna 1990. godine, i u vrijeme osnutka bila je prva organizirana postrojba hrvatske države koja se u tom trenutku  mogla suprotstaviti agresoru na Republiku Hrvatsku.

ATJ Lučko je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije i uz Bojnu za specijalna djelovanja OSRH-a jedna od najelitnijih postrojbi Republike Hrvatske. Broji oko 130 članova, koji su posebno obučeni u rješavanju talačkih situacija u zrakoplovima ili na brodovima te za ronjenje.

Tijekom 1990.-1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušili pobunjeni Srbi u Hrvatskoj.

Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne "Maršal Tito" u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni odašiljač na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje 'vatreno krštenje' Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu. Ubrzo su uslijedili Krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), "Bljesak" i "Oluja", Petrova Gora i "Oluja Obruč".

Sjedište ove specijalne jedinice je u Lučkom, kraj Zagreba.

Zapovjedništvo je ovom prigodom posjetila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te kod spomen obilježja odala počast poginulim pripadnicima.

Prilikom susreta sa zapovjednicima i pripadnicima ATJ Lučko predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o značaju i ulozi Antiterorističke jedinice te o njihovoj osposobljenosti za brzo, pravovremeno i učinkovito djelovanje u raznim nepredviđenim situacijama na kopnu, vodi i u zraku. Izrazivši uvjerenje kako su pripadnici ATJ Lučko spremni prihvatiti svaki mogući izazov, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako međunarodni terorizam te druge stvarne ili potencijalne ugroze nalažu svakoj ozbiljnoj državi razvoj postrojbi koje mogu djelovati u okolnostima koje zahtijevaju brzu i snažnu redarstvenu reakciju", priopćio je Ured predsjednice.

Grabar-Kitarović je istaknula kako je već samo postojanje takve postrojbe važan element odvraćanja moguće ugroze, a njezin razvoj ocijenila od strateške važnosti za sigurnost Republike Hrvatske i siguran život svih građana, dodaje se u priopćenju.

Čestitajući pripadnicima ATJ Lučko obilježavanje 28. godišnjice osnutka, predsjednica im je zaželjela puno uspjeha u izvršavanju svih budućih zadaća, u nadi da će ih biti što manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!