12:26 / 28.08.2018.

Autor: HRT

28. kolovoza 1991. - ubijen naš snimatelj Žarko Kaić

Snimke Žarka Kaića

Snimke Žarka Kaića

Foto: - / -

Kaić je na današnji dan 1991. godine ubijen rafalom iz transportera, a kolega Dragan Krička teško je ranjen.
Polaganjem vijenaca uz spomen-ploču Žarku Kaiću, snimatelju Hrvatske radiotelevizije, njegove su se žrtve danas, na 27. obljetnicu pogibije, prisjetili obitelj, predstavnici Hrvatske radiotelevizije, Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije, braniteljskih udruga, Mjesnoga odbora Brijest i Grada Osijeka.

Prolazak tenkova kroz osječko prigradsko naselje Brijest, pokraj zloglasnoga vojnog poligona C zadnji su kadrovi koje je snimatelj Žarko Kaić zabilježio kamerom prenoseći svijetu istinu o Domovinskome ratu i stradanju Osijeka. Na tu je istinu podsjetio ravnatelj Produkcije HRT-a Jozo Barišić. Uvijek se moramo s pijetetom sjećati kolega koji su zaslužni da smo Domovinski rat, uz naše branitelje i oružje, dobili kamerom i mikrofonom da je ta istina mogla otići u svijet, rekao je Barišić.

Kaić je na današnji dan 1991. godine ubijen rafalom iz transportera, a kolega Dragan Krička teško je ranjen.

Na Hrvatskoj radioteleviziji Žarko Kaić radio je punih dvadeset godina te ostvario niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskoga rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja.

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Gradom Osijekom predložila je podizanje spomen-obilježja Žarku Kaiću. Na mjerodavnim je službama da iznađu rješenje i lokaciju spomen obilježja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!