16:12 / 22.07.2020.

Autor: M.M./Hina

29. godišnjica pogibije 13 branitelja u Mirkovcima

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj četvrti Mirkovcima obilježena je 29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja.
Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj četvrti Mirkovcima obilježena je 29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde "Kune", koji su poginuli u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima, koji su tada bili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojba koje su svakodnevno topnički napadale Vinkovce, 22. srpnja 1991. krenulo je 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci Tovarnik, no dočekani su u zasjedi pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

Sućut obiteljima poginulih branitelja izrazili su izaslanik predsjednika Vlade, budući ministar obrane Mario Banožić, koji je poručio kako se žrtva ubijenih branitelja nikada ne smije zaboraviti, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Podno spomen-obilježja članovi obitelji te suborci i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Molitvu je predvodio župnik iz Mirkovaca Anđelko Cindori, koji je nakon toga za poginule branitelje služio misu zadušnicu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!