17:06 / 22.09.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

29. obljetnica Rujanskog rata - prekretnice u Domovinskom ratu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Tomo Medved naglasio je važnost rujanskoga ratnog pthvata - u kojem su zarobljena 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice, a iz osvojenih vojarni izvučeno je i teško naoružanje.
U Šibeniku se obilježava 29. obljetnica Rujanskog rata - bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine. Riječ je o prekretnici u Domovinskom ratu jer su slabo naoružani, ali hrabri branitelji spriječili plan da se Hrvatska presiječe na dva djela.

Šibenčani se danas prisjećaju žrtve 269 branitelja iz Šibensko-kninske županije, koji su u hrvatsku slobodu utkali svoj život. Ministar Tomo Medved naglasio je važnost rujanskoga ratnog pothvata - u kojem su zarobljena 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice, a iz osvojenih vojarni izvučeno je i teško naoružanje.

Sjećanje na heroja i njegov uzvik: Obadva, obadva! Oba su pala!
Srcem protiv čelika!

Zatutnjali su u Šibeniku toga 16. rujna '91 nebo i zemlja. Grad je napadnut s kopna, mora i iz zraka - iz svih kalibara.

Tragovi zločinačkog rukopisa agresora mogu se pronaći u Šibeniku i nakon tri desetljeća. O njegovoj ratnoj strategiji svjedoči činjenica da su prve granate na grad pale između katedrale i Gradske vijećnice, a izravno je pogođena i kupola katedrale.

No ustali su branitelji - srcem protiv čelika.

- Puno naše mladosti nije bilo svjesno s kime se sučeljava, s kakvom silom i kakvim neprijateljem, prisjeća se Tonči Mrša, tajnik UDVDR-a Šibensko-kninske županije.

Tri su dana odolijevali jugovojsci predvođenoj ratnim zločincem Ratkom Mladićem sa samo četiri minobacača i uz pomoć u tajnosti predane topničke bitnice na otoku Žirju.

- Mi nismo imali ni oružja ni organizacije. Vodilo nas je srce! Svatko je dao više od maksimuma! Jer ono što se dogodilo u rujnu '91, ono je bilo više od maksimuma, rekao je Marinko Erak, sudionik Rujanskog rata.

Takvim su pristupom i dodatnim naoružanjem iz osvojenih vojarni nakon tjedan dana porazili agresora. I poslali jasnu poruku.

- Ovdje u Šibeniku u Rujanskom ratu, od 16. do 23. rujna, srušena je ideja velikosrpske politike, ideologije o Velikoj Srbiji. Ovdje je Hrvatska pokazala svu svoju snagu. Hrvatski čovjek odlučnost, spremnost i hrabrost - obranili su svoj Šibenik i svoju domovinu Hrvatsku. Spriječili su razdvajanje Hrvatske na dva dijela, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Rujanski rat istinska je prekretnica u Domovinskom ratu, istaknuo je ministar Medved.

- Hrvatska je vojska u oslobađanju vojarni, koje su do tada bile u nadležnosti tzv. JNA, došla u posjed velike količine topničkog naoružanja, koje nam je bilo dragocjeno za obranu domovine, velikog broja brodova, koji su odmah stavljeni u funkciju u obrani našega Jadrana, rekao je ministar.

A u obranu hrvatske slobode 269 branitelja iz Šibensko-kninske županije utkalo je ono najvrjednije - vlastiti život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!