11:33 / 14.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

30 godina ljudskih prava u Hrvatskoj - koji su najveći problemi?

Konferencija "30 godina ljudskih prava u Hrvatskoj"

Konferencija "30 godina ljudskih prava u Hrvatskoj"

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska će sutra proslaviti 30 godina od međunarodnog priznanja. Uoči velike obljetnice pučka pravobraniteljica i zagrebački Pravni fakultet organizirali su konferenciju "30 godina ljudskih prava u Hrvatskoj". 

Kako je istaknula pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, najveći su problemi s kojima se građani i dalje susreću - pristup pravosuđu, dugotrajnost sudskih postupaka, uvjeti u zatvorskom sustavu, prenapučenost zatvora i zaštita zviždača.


- Prošle godine pravo na zdravlje i zdravstvo bilo nam je najviše u fokusu. U odnosu na to područje dobili smo i najveći broj pritužbi i to će svakako biti jedna od ključnih tema u izvješću koje pripremamo za prošlu godinu za Hrvatski sabor, rekla je Šimonović Einwalter.


- Podsjetio bih da je Vlada nedavno osnovala i Savjet za ljudska prava, koji se nadam i očekujem da ćemo konstituirati do kraja ovoga mjeseca. To će pokazati daljnju posvećenost ove vlade u ovom mandatu zaštiti ljudskih prava, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!