Adžić: Akcija Maslenica prekretnica u Domovinskom ratu, spojeni sjever i jug Hrvatske

19.01.2023.

08:47

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Josip Adžić hrvatski branitelj i pripadnik 72. bojne Vojne Policije

Josip Adžić hrvatski branitelj i pripadnik 72. bojne Vojne Policije

Foto: Studio 4 / HRT

Tijekom Domovinskog rata, Hrvatska vojska i policija uspješno je izvela brojne oslobodilačke operacije. Kruna je svakako Vojno redarstvena operacija Oluja u ljeto 1995. godine. No deblokada Maslenice, Zadra i prostora Ravnih kotara na prostoru sjeverne i srednje Dalmacije prije punih 30 godina bila je prekretnica u Domovinskom ratu operacija koja je povezala sjever i jug Hrvatske. O značenju akcije Maslenica koju ćemo obilježiti ovog vikenda razgovarali smo s Josipom Adžićem hrvatskim braniteljem i pripadnikom 72. bojne Vojne Policije.

- Odluka je donesena jer je trebalo osloboditi zadarsko zaleđe i grad Zadar kako bi se neprijatelj odbacio od hrvatske obale. Akcija je počela rano ujutro 22. siječnja i trajala je 72 sata, rekao je Adžić, istaknuvši da je u akciji poginulo 127 hrvatskih branitelja.

- To je bila prekretnica u Domovinskom ratu. Tom akcijom spojili smo sjever i jug Hrvatske. Bila je puno lakša komunikacija transporta naoružavanja i ostalih potreba za hrvatsku vojsku i civilno stanovništvo, rekao je. 

Ovaj vikend obilježit će se 30. godina od akcije Maslenica.

- Obilježavanje je predviđeno dva dana. Centralno obilježavanje je u subotu, a počet će budnicom po gradu Zadru, rekao je branitelj Josip Adžić.

Na pitanje hoće li doći državni vrh, rekao je kako je za branitelje to manje važno.

- Važno je da se pojave istinski borci koji su sudjelovali u toj akciji i da dođe što više mladih. Za nekih 10-ak godina nas hrvatskih branitelja skoro neće ni biti, ali treba to prenijeti na mlađe naraštaje koji bi nastavili putem kojim smo mi išli, istaknuo je.  

Rekao je i da je predviđeno podizanje zastave na Masleničkom mostu, a ako vrijeme dozvoli preletjet će i vojni avioni. 

- Maslenica ima veće značenje od državnog protokola. Ja sam ponosan što sam bio sudionik te akcije pod zapovijedanjem generala Ante Gotovine i Janka Bobetka, naglasio je dodavši kako bi Ante Gotovina po svemu sudeći, trebao biti na obilježavanju. 

- Mi ga očekujemo i nadam se da će biti s nama, istaknuo je Adžić.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!