30 godina prvog helidroma u Hrvatskoj

08.10.2022.

15:00

Autor: Anita Markovina Radnić/IMS/HRT/I.B.

 Helikopterom HRZ-a dovezen pacijent na splitski heliodrom Firule

Helikopterom HRZ-a dovezen pacijent na splitski heliodrom Firule

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Postavljanjem spomen ploče u Splitu je obilježeno 30 godina prvog helidroma u Hrvatskoj. Izgrađen je uz splitski KBC kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata. Brzim prijevozom helikopterima s prve crte bojišta - spašeni su životi stotinama ranjenih branitelja.

Teško ranjeni branitelji s prve crte obrane helikopterima su prebacivani na splitskih helidrom, a potom, vrlo često do operacijskih sala KBC-a. Da nije bilo tako, možda danas ne bismo razgovarali s Damirom Vladušićem kojeg je ranio snajperist.

Ideja o gradnji helidroma uz bolnicu te ratne 1992. sinula je doktoru Jošku Kaliliću. Bio je to prvi helidrom u Hrvatskoj. Skroman, ali zlata vrijedan.

Danas u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji cijela mreža helidroma, ima ga svaki otok, Brač čak tri. Na splitski, čestu slijeću i pripadnici HGSS-a.

Na godinu, ondje bude 400 slijetanja s ozlijeđenima koji trebaju hitnu medicinsku skrb u splitskoj bolnici.

Koliko god je dobar, helidrom je i zastario pa se planira njegova obnova.

Trideset godina postojanja helidroma na splitskim firulama obilježeno je postavljanjem spomen ploče. Izradili su je učenici Klesarske škole iz Pučišća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!