"Posljednje riječi koje je uputio sinu govore kakav je to bio čovjek"

16.10.2021.

10:05

Autor: HTV/HRT

Blago Zadro

Blago Zadro

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Prošlo je 30 godina od pogibije jednog od najvećih heroja Domovinskog rata i simbola otpora ratnog Vukovara, general-bojnika Blage Zadre. Pod njegovim vodstvom uništeni su deseci srpskih tenkova i transportera, zbog čega je Trpinjska cesta prozvana grobljem tenkova. 

Oni koji su ga poznavali, pamte ga kao hrabrog, poštenog i karizmatičnog. Kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade Blago je pokazao zavidnu vojnu inteligenciju. Silom prilika preko noći je postao ratnikom, a o njegovoj hrabrosti i ljubavi prema domovini najbolje svjedoči činjenica da je bio zapovjednik svojim sinovima.

Tog kobnog 16. listopada poginuo je pretrčavajući cestu u Kupskoj ulici, bez ikakve zaštitne opreme a njegove posljednje riječi koje je uputio sinu Tomislavu na svoj način govore kakav je to bio čovjek. Rekao mu je: "Sine, ako moji vojnici nemaju pancirke, neću je nositi ni ja".


Današnji komemorativni program počeo je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su za Blagu Zadru položeni vijenci. Isto tako i za Alfreda Hilla, zapovjednika Vojne policije koji je također na današnji dan ratne 1991. poginuo u Vukovaru.

Uz obitelj Zadro, u Vukovaru su danas bili i najviši državni dužnosnici, brojni prijatelji i suborci. 

Evo što oni kažu:

"Kad je Blago poginuo, kola su krenula nizbrdo"

Na Trpinjskoj cesti ratne 1991. svi su konci bili u rukama legendarnog ratnog zapovjednika Blage Zadre.

- Čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda i čovjek koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom, komentirao je za Zadru svojevremeno bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Na vijest da je jugovojska krenula preko Trpinjske ceste prema Borovu naselju, Blago je krenuo prvi.

- Oni su uletjeli jednostavno ispred mitraljeskog gnijezda i nažalost izgubio je život, prisjeća se vukovarski branitelj Tomislav Josić. "Za mene je to bio početak kraja. Kad je Blago poginuo, kola su krenula nizbrdo", dodao je jednom prilikom.

Blago Zadro sad počiva uz sina Roberta na Vukovarskom memorijalnom groblju.

Pogledajte prilog iz arhive HTV-a:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!