30. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača

07.01.2022.

10:12

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Podrute

Podrute

Foto: Ivica Grudiček / HTV

Žrtva europskih promatrača trajno će ostati ugrađena u temelje hrvatske povijesti, naglašeno je na 30. obljetnici raketnog napada iznad Podruta kod Novog Marofa u kojem su poginula četiri talijanska i jedan francuski mirovni promatrač Europske zajednice.

Galerija
Podrute, Foto: Ivica Grudiček /HTV
Podrute, Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Na 30. obljetnicu kod komemorativne kapele u Podrutama vijence su položili izaslanik Predsjednika RH Dragutin Lozančić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Ilario Schettino iz Veleposlanstva Talijanske Republike, izaslanica veleposlanika Francuske Republike Florence Skrlj, varaždinski župan Anđelko Stričak te novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

- Europski promatrači imali vrlo važnu ulogu da istina o svemu što se tada događalo u Hrvatskoj ode u svijet, a to je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i za međunarodno priznanje - kazao je Lozančić.

Bušić je izrazila nadu u nastavak čuvanja uspomene na ove hrabre ljude, a ministar Grlić Radman istaknuo je kako je ovaj događaj ubrzao odluku međunarodne zajednice o priznanju Hrvatske, no ujedno pokazao i svu narav velikosrpske politike.

Schettino i Skrlj osvrnuli su se na važnost Europske unije, njezinih vrijednosti i zajedničkih ciljeva država članica, dok je župan Stričak napomenuo je kako su ključni događaji stvaranja Republike Hrvatske vezani uz područje Varaždinske županije.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je kako je ovaj događaj dio povijesti i puta do međunarodnog priznanja Hrvatske.

- Zorno je dokazao svu onu politiku koju je vodio Franjo Tuđman i sve ono što se govorilo prema Europskoj zajednici da je Hrvatska žrtva, a tadašnji komunistički režim zločinac - poručio je Jenkač.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu bivše JNA na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine.

Među prvim svjedocima te tragedije bili su tadašnji snimatelj te novinar Hrvatske televizije Milan Babić i Zlatko Mehun. Kadrovi napada obišli su svijet, a taj je događaj bio prekretnica za međunarodnom priznanje Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!