30. godina od Rujanskog rata - prekretnice Domovinskog rata

16.09.2021.

12:21

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik, Dnevnik/IMS/HRT/M.M., D.D.

30. obljetnica Rujanskog rata

30. obljetnica Rujanskog rata

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na današnji dan prije 30 godina JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su opći napad na Šibenik. No, herojskom borbom zaustavili su ih hrvatski branitelji. Nakon tjedan dana oslobodili su Šibenski most, potisnuli agresora i spriječili planove da presijeku Hrvatsku.

"Srcem protiv čelika" - pod tim se nazivom održava vodički dio programa obilježavanja obljetnice Rujanskog rata, uz već održan mimohod branitelja i polaganje vijenaca ovdje, kod spomenika stradalim im suborcima. Jer, srce i odvažnost slabo naoružanih branitelja presudili su ubojitoj čeličnoj koloni JNA i srpskih pobunjenika, koja je nasrnula na Šibenik, javio je u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Hrvoje Gunjača.

A bitka za Šibenik, osim u okolici Krešimirova grada, vodila se i na mnogim drugim lokacijama - od skradinskog zaleđa i drniškoga kraja do otoka Žirja i Zečeva kod Rogoznice... Sve su to bile važne kockice u mozaiku veličanstvene pobjede - prve važne u Domovinskom ratu, kako tvrde i povjesničari, kaže Gunjača.

Pobjede koja je, kako je rečeno i na stručno-znanstvenom skupu, protkana i savršenim djelovanjem svih službi - od Civilne zaštite, zdravstva, medija i vatrogasaca, pa do vrlo discipliniranih građana. Evo kratkog prisjećanja na Dane ponosa i slave, javlja Gunjača.

Snažna sjećanja na Rujanski rat i nakon 30 godina.

- Bilo je teško, šest kilometara od sela, pustoš, kamenjar, avioni napadaju, oružja imali nismo, priča Zvonko Junaković, hrvatski branitelj.

- Bilo je gadno, tenkovi sa svih strana, ovi su već bili na mostu. Sreća, ovi odozgo su bili zaustavljeni kod Unešića i Pakovog sela. Bilo je veoma gadno, ali srce je bilo jače od čelika, prisjeća se Krešimir Lambaša, hrvatski branitelj.

Napadnut je Šibenik s kopna, mora i zraka.

- Nitko nije napustio grad Šibenik, branili smo djecu, žene, i ostale. Sve to skupa čini jednu jaku cjelinu, pesnicu koja je pružila otpor mnogostruko jačem neprijatelju, tom kninskom korpusu i četnicima koji su nas napadali, rekao je Goran Grguričin, ratni zamjenik načelnika PU Šibenik.

U povodu 30. obljetnice Rujanskog rata organiziran je skup, na kojemu se iznose svjedočanstva o bitki za Šibenik koja je, ističu povjesničari, bila prva važna pobjeda u Domovinskom ratu.

- Upravo je bila namjera da na ovome skupu u kratkim izlaganjima progovorimo o svim aspektima obrane: ne samo o vojnoj i policijskoj, nego i o medijima, o zdravstvu, o vatrogascima. Svatko je imao svoj dio uloge i to treba istaknuti na ovakvim skupovima jer govorimo o jednom događaju koji je obilježio noviju hrvatsku povijest - velikom događaju, velikoj pobjedi hrvatskog naroda. I ne samo hrvatskog naroda, nego i svih onih građana - vidjeli smo ovdje i epizodu sa Žirjem i ulogu građana koji nisu bili Hrvati u Šibeniku. I to treba istaknuti i zahvaliti im se, rekao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domivinskog rata.

Važnu ulogu u obrani grada imao je otok Žirje. U tajnosti preuzeta bitnica, pucala je na neprijateljske snage u luci i na mostu.

- Ja sam u dogovoru s tadašnjim načelnikom PU Vukošićem dogovorio da sve mora ostati u tajnosti, da ništa ne smije procuriti. Bilo je jasno da ti tenkovi idu po ljudima, građanima, po narodu i što bih trebao sad napraviti. Ja imam isto obitelj, moram se braniti, kraj priče, prepričava Željko Baltić, dozapovjednik topničke bitnice na Žirju.

No nisu obranili samo svoju obitelj već cijelu Hrvatsku, jer obranom Šibenika spriječeno je presijecanje Hrvatske na dva dijela.

- Govorimo o jednom događaju koji je obilježio noviju hrvatsku povijest - velikom događaju, velikoj pobjedi hrvatskog naroda, kaže Nazor.

O tome se govori na stručno-znanstvenom skupu.

Kronološki prikaz djelovanja žirjanske topničke bitnice prikazan je na izložbi i u istoimenom dokumentarnom filmu HTV-ove produkcije.

- O Žirju se dosta nagađalo, međutim iskazima sudionika tih pothvata, provjerom dokumenata i nalazima, došli smo do izložbe i dokumentarnog filma, rekao je Stanko Ferić, autor filma.

Program se nastavio u Vodicama mimohodom hrvatskih branitelja i polaganjem vijenaca.

Šibenčani s ponosom ovim dana obilježavaju 30. Obljetnicu rujanskog rata odnosno veliku pobjedu u Domovinskom ratu kada je Šibenik obranjen u teškoj sedmodnevnoj bitci protiv JNA - 9. Kninskog korpusa i srpskih paravojnih formacija. JNA i veliko srpski agresori ovu akciju nazvali su kodnim imenom „More"

U Studiju 4 o tim su slavnim danima govorili jedan od ključnih organizatora obrane Šibenika u Domovinskom ratu Čedo Petrina i novinar Stanko Ferić, autor filma „Ruža Hrvatska":

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!