Obilježava se 30. godišnjica ubojstva 12 redarstvenika u Borovu

02.05.2021.

07:39

Autor: V.G./HRT/Hina

Obilježavanje 30. obljetnice tragične pogibije 12 redarstvenika

Obilježavanje 30. obljetnice tragične pogibije 12 redarstvenika

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja državnih i drugih izaslanstava, u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, u nedjelju je obilježena 30. godišnjica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.


Počast ubijenim policajcima polaganjem cvijeća i upaljenih svijeća odali su članovi obitelji i rodbine te predstavnici udruga policije iz Domovinskog rata. 

 - Moj brat kao i svi drugi nisu izgubljeni, nego su ušli u povijest stvaranja hrvatske domovine, rekao je Stevo Culej.

Prema riječima Matije Mičića, bivšeg specijalca koji je sudjelovao u akciji hrvatske policije u Borovu i bio je ranjen, skupina pripadnika vinkovačke Specijalne policije dobila je zadatak da 2. svibnja ide u Borovo kao osiguranje zbog dvojice policajaca koje su dan prije pripadnici srpskih paravojnih postrojbi zarobili u Borovu.

- Kada smo ušli u selo, automatski su otvorili paljbu sa svih strana na nas, dizali su se crijepovi od kuća i odatle su nas gađali, bacali su i bombe te tukli po nama rafalno, kazao je Mičić dodajući kako je preživjele vinkovačke specijalce tek oko 17 sati iz sela izvukla bivša JNA transporterima.

Počast ubijenih policajcima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u ime predsjednika Hrvatskog sabora odao je saborski zastupnik Nikola Mažar.

- Trideset godina je prošlo i danas ovdje stojimo s poštovanjem i pijetetom, ponizno odajući počast prvih hrvatskih redarstvenika. Svaka žrtva stvara i daje obvezu, a ova posebno, i tu obvezu prema žrtvi moramo izvršavati svaki dan radom, pravdom i ljubavi prema domovini za koju su oni dali svoje živote, poručio je Mažar.

U ime predsjednika Vlade vijenac je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te ministra obrane Maria Banožića

- Okupili smo se danas da se sjetimo žrtve hrvatskih redarstvenika koja je podnesena za slobodu RH. Ovdje se dogodio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koji je povijest kasnije označila prvom fazom agresije na Hrvatsku. Sjetimo se svih branitelja i s ponosom se sjećamo uloge hrvatske policije koja je u tim prvim razdobljima rata odigrala ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Bila je prva meta, dala je prvu žrtvu - Josipa Jovića, ali i prvu kolektivnu žrtvu - 12 redarstvenika kojima smo se danas došli pokloniti. RH je nastala na žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i tu smo danas da im odamo zahvalnost za sve što su učinili. Svake godine ćemo dolaziti ovdje i odavati počast onima koji su zaslužni za to što živimo u demokratskoj i slobodnoj državi, rekao je Davor Božinović.

- Hrvatska policija će o svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira poduzeti sve ono što je u njezinoj nadležnosti i kazniti počinitelje, rekao je Božinović o jutrošnjem incidentu u Borovu.

- Mi smo danas došli odati počast hrvatskim braniteljima, redarstvenicima, dopustite da ovo obilježavanje prođe na način da im svi skupa damo dostojanstvenu počast, poručio je Božinović ne želeći komentirati izbor predsjednika Vrhovnog suda.

I Vinkovci odali počast žrtvi dvanaestorice redarstvenika

Počast dvanestorici pripadnika vinkovačke Specijalne jedince policije, odana je i u Vinkovcima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno murala ubijenim redarstvenicima na podvožnjaku u ulici Kralja Zvonimira.

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalia postavljene u znak sjećanja na osnivanje Posebne jedinice policije PU Vinkovci na tome mjestu 3. ožujka 1991. godine. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona dok su na Gradskom groblju također položeni vijenci i upaljene svijeće.

- Nakon pogibije Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata na Plitvicama, zločin u Borovu teroristički je čin i to je bio prijelomni trenutak za hrvatski narod, ocijenio je ministar Medved dodajući kako se nikada ne smije zaboraviti teret koji su u početku obrane mladog hrvatskog suvereniteta podnijeli hrvatska policija i dobrovoljački odredi.

Po riječima ministra obrane dvanaest redarstvenika izgubili su živote braneći cjelovitost hrvatske države, a na njihovoj hrabrosti i odlučnosti utemeljena je i Hrvatska vojska.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je kako se žrtva dvanaestorice redarstvenika ne smije nikada zaboraviti.

Zbog mjera za suzbijanja pandemije, u Borovu je izostala tradicionalna komemorativna svečanost, kao i miohod Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja. Protokolom izaslanstva koja su odavala počast, izmjenjivala su se svakih pola sata, a prvi su ruže na spomen-obilježje položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine ubijenih redarstvenika.

Zajednički vijenac Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca položili su g. Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, i g. Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca, dok je u ime Grada Vukovara vijenac položio i svijeću zapalio g. Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara i saborski zastupnik u pratnji gđe Ivane Mujkić, zamjenice gradonačelnika te g. Zlatka Zaoborni i g. Zvonimira Kološnjaj, članova Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara.

Tijekom dana počast žrtvama paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali su i drugi građani i udruge policije iz Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica za poginule u Borovu Selu održana je u subotu, 1. svibnja 2021. godine u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Počast dvanaestorici ubijenih pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije u četvrtak je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen-obilježja u Borovu odao predsjednik Republike Zoran Milanović poručivši kako su hrvatski redarstvenici "bili hrvatska oružana sila".

- Sačekani iz busije, nisu to očekivali, već su došli osloboditi svog zarobljenog pripadnika, prijatelja, druga i suborca. Dočekani su kao da su došli ubijati. Nisu došli ubijati ni paliti. To je jedan grozan događaj za koji odgovornost još uvijek nije ustanovljena, a vjerojatno neće nikada ni biti, izjavio je u Borovu Zoran Milanović.

Pogibija dvanaest hrvatskih redarstvenika i tragični događaji koji su se 2. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu zauvijek su obilježili povijest stvaranja neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

Tog krvavog dana hrvatski redarstvenici, pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci, krenuli su u akciju spašavanja dvojice svojih kolega koji su zarobljeni prethodne noći. Međutim, upali su u zasjedu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji su ubili i masakrirali dvanaest hrvatskih policajaca: Stipana Bošnjaka (1955.), Antuna Grbavca (1961.), Josipa Culeja (1966.), Mladena Šarića (1965.), Zdenka Pericu (1965.), Zorana Grašića (1969.), Ivicu Vučića (1961.), Luku Crnkovića (1970.), Marinka Petrušića (1966.), Janka Čovića (1965.), Željka Hralu (1968.) i Mladena Čatića (1971.) te ranili još 26 policajaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!